|

De waterhardheid testen doet u zó

de waterhardheid testen doet u zo

Als er hard leidingwater uit uw kranen stroomt, is dat erg nadelig voor uw huishoudtoestellen én voor uw comfort. Hebt u er geen idee van hoe hard het water bij u thuis is? Dat kunt u makkelijk zelf testen. Ontdek hier hoe!

Wanneer spreken we over hard water?

Hard water is water waar relatief veel mineralen(calcium en magnesium) in aanwezig zijn. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F) of in Duitse graden (°D), waarbij 1 °F gelijk is aan 0,56 °D. Bij extreem hard water kunnen de waarden oplopen tot 50 °F of meer.

De waterhardheid in uw regio inschatten

Hoe hard het drinkwater bij u thuis is, hangt in grote mate af van de regio waar u woont. In bepaalde streken bevat het water namelijk veel meer mineralen dan in andere. De hardheid van het drinkwater in de verschillende gemeentes in Vlaanderen vindt u terug op de site van De Watergroep.

Zelf de waterhardheid testen

Volstaat zo’n schatting niet en wilt u de hardheid achterhalen van het water dat uit úw kraan stroomt – voor of na de installatie van een waterverzachter? Dan kunt u die zelf testen.

Er zijn verschillende methodes om dat te doen:

1.Met teststrookjes

De makkelijkste, maar minst nauwkeurige, methode om zelf de waterhardheid vast te stellen is met speciale strookjes. U houdt zo’n teststrip even in het water en kijkt dan hoeveel vakjes er verkleuren. Elk vakje staat voor een bepaalde hardheid.

2.Met een druppeltester

Een andere, preciezere manier om de waterhardheid te bepalen is het gebruik van een testkit met een druppeltester. Bij deze methode vult u een buisje gedeeltelijk met water, waarna u druppel per druppel een speciaal testproduct toevoegt. Op een bepaald moment zal de kleur van het mengsel omslaan van bijvoorbeeld roze of rood naar blauw of groen. Het aantal druppels dat u hebt toegevoegd voor de kleuromslag geeft dan de hardheid van het water aan. Bij de meeste systemen staat één druppel voor één Franse graad. Er bestaan ook testsets die uitgaan van Duitse hardheden.

3.Met een elektronische hardheidstester

Als nauwkeurigheid héél belangrijk is, is een elektronisch toestel de beste optie om de hardheid van uw water te testen.