Waterverzachter met of zonder zout?

Er zijn twee soorten waterontharders: je hebt waterverzachters die werken met zout als brandstof en je hebt ontkalkers die werken zonder zout. Maar wat is nu de beste keuze?

Zout-waterontharders zijn het meest voorkomende type ontharders, deze toestellen zijn zeer effectief in het verwijderen van calcium uit jouw water. Calcium is de oorzaak van hard water, en kan een reeks problemen veroorzaken, waaronder lelijke kalkaanslag en verminderde efficiëntie van je huishoudelijke apparaten. 

200BL no background

Waterontharders met zout

Zout-waterontharders maken gebruik van ionenuitwisseling om calcium te verwijderen. Tijdens het ionenwisselingsproces wordt het harde water geleid door een bed met kleine bolletjes van hars die beladen zijn met natriumionen. Calcium wordt effectief uit het water verwijderd via uitwisseling met natrium ionen. Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd met calcium, en moet deze “geregenereerd” worden. Dit wordt gedaan door het systeem te spoelen met een geconcentreerde zoutoplossing, die de calcium ionen uit de harsbolletjes verwijdert en hun vermogen om water te ontharden herstelt.

treated water

Waterontharders zonder zout

Zoutloze waterontharders gebruiken geen zout om calcium en magnesium uit het water te verwijderen. In plaats daarvan gebruiken ze fysische of chemische processen om de calcium ionen in oplossing te houden, zodat ze minder kalkaanslag vormen. Ze verminderen de gevolgen van hard water zonder de mineralen uit het water te verwijderen.  

Een waterverzachter zonder zout onthardt het water niet echt, er verandert niets aan de samenstelling van het water. Wanneer de effectiviteit van deze methodes wetenschappelijk wordt onderzocht, blijkt dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan zout-waterontharders. Vooral als het water wordt opgewarmd in een waterboiler is het voordeel van zoutloze waterontharders verwaarloosbaar.  

Conclusie waterontharder met of zonder zout?

Waterverzachters met zout komen het vaakst voor en worden ook beschouwd als het meest betrouwbaar. De kwaliteit en efficiëntie van deze toestellen werd dan ook al meermaals bewezen als de enige betrouwbare optie om kalkaanslag te voorkomen.   

Vraag een
offerte aan

Waarom kiezen
voor Hydro@Home?

Met Hydro@Home kies je voor de meest compacte waterontharder met de allerkleinste ecologische voetafdruk. Zo bespaart een Hydro@Home toestel jou nog dit jaar energie én geld. Hydro@Home? Samen richting perfect drinkbaar en zacht water met een ecologisch, economisch en sociaal voordeel voor iedereen! Ontdek alle voordelen hier!

100% volumetrische
werking

De waterverzachter past zich aan in functie van de gezinssituatie

Fijnere
harsen

Fijnere harsen, grote capaciteit, unieke, gepatenteerde technologie

Economisch &
ecologisch

Geen energieverbruik, laag water- en zoutverbruik per regeneratie

Small is
beautiful

Small is beautiful, compacte toestellen, grootse prestaties, passen in de kleinste ruimte

Zonder
elektriciteit

Geen energieverbruik, eenvoudige plaatsing zonder stopcontact, extra veilig

Made in
Belgium

Hoog kwalitatieve waterontharders & filters, 100% in België geproduceerd, lokale productie zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk