Waterhardheid
Hard water is water dat grote hoeveelheden calcium en magnesium bevat. Waterhardheid of hardheid in water is een meting van de hoeveelheid calcium en magnesium die in het water aanwezig zijn. Hoe meer calcium en magnesium het water bevat, hoe harder het water zal zijn.
HARD WATER
Hard water is water met grote hoeveelheden aan calcium en magnesium ionen. Grondwater is de belangrijkste bron van hard water. Leidingwater is in veel gevallen samengesteld uit grondwater. Water dat afkomstig is van neerslag vloeit door de verschillende grondlagen en zal bepaalde bestanddelen, waarmee het in contact komt, oplossen. Dit is de reden waarom je in water mineralen aantreft zoals calcium, magnesium, silicium, ijzer,… Hoe langer het water in contact is geweest met een onderlaag van kalksteen hoe harder het water zal zijn.
Hard water ligt aan de basis van heel wat problemen omdat calcium en magnesium de neiging hebben om neer te slaan in waterleidingen en toestellen die gebruik maken van warm water.
De nadelen van hard water
De ideale waterhardheid is lager dan 12,5°f (Franse graden). Daarboven kan er kalkaanslag vormen. De kalk uit jouw leidingwater zet zich af op het verwarmingselement van heel wat huishoudapparaten, denk maar aan de verwarmingsketel, wasmachine, koffiezetapparaat, vaatwasmachine, waterkoker,… De kalk vormt een isolatielaag rond het verwarmingselement waardoor er meer energie nodig is om het water op te warmen.
De meest gevoelige apparaten voor hard water en kalkaanslag:
Vooral de apparaten die in contact komen met warm hard water zullen lijden van een verkorte levensduur en verlaagde performantie omwille van kalkafzetting die een isolatielaag creëert. Bescherm jouw woning door het inkomende harde water te behandelen alvorens het in contact komt met je kostbare apparaten.
In de onderstaande tabel kan je aflezen dat zelfs een kleine hoeveelheid kalklaag kan leiden tot een veel groter energieverbruik nodig om water op te warmen:
Dikte van de kalklaag | Toename energieverbruik |
---|---|
1 mm | 10% |
2 mm | 20% |
3 mm | 25% |
4 mm | 30% |
5 mm | 35% |
6 mm | 39% |
7 mm | 42% |
8 mm | 46% |
9 mm | 48% |
10 mm | 51% |
11 mm | 54% |
12 mm | 57% |
13 mm | 60% |
Na de installatie van een waterverzachter zullen je apparaten een hoger rendement hebben en tot 30% langer meegaan.
Hard water en voornamelijk warm water kan ook kalkaanslag veroorzaken op de buitenkant van allerlei oppervlaktes. Typische voorbeelden zijn de sporen van kalk die je terug kan vinden in de badkamer (op kranen, douchekoppen, badkuipen, douchegordijnen, douchedeuren) en in de keuken (op kranen, in waterkokers, kookpotten, koffiezetmachines, enz). Dergelijke kalkaanslag kan worden verwijderd met speciale chemische producten, die enorm talrijk aanwezig zijn in grootwarenhuizen. Dergelijke kalkverwijderaars kosten jou op jaarbasis een enorm bedrag. Nadat je een waterontharder hebt geïnstalleerd, worden al deze producten om te reinigen overbodig. Een waterontharder biedt jou dus meer comfort.
Daarenboven kan je ook genieten van talrijke esthetische voordelen van zacht water zoals zachter haar en een mooiere huid.
Bij je thuis heb je ook heel veel zepen en detergenten nodig om je zelf te wassen, om je kleren te wassen of pakweg de vloer van je huis te reinigen. Bij hard water is de werking van zeep veel minder doeltreffend, want een groot deel van de zeep zal nodig zijn om de kalk te neutraliseren en slechts een kleiner deel zal beschikbaar blijven om echt te kunnen reinigen en doen waarvoor het is bestemd. De zeeptest is een heel klassieke test om het verschil te visualiseren tussen hard water en onthard water. Hard water kan ook huidproblemen veroorzaken, want als je je wast met hard water dan zullen er zeepresten achterblijven en dit kan een droge of jeukende huid veroorzaken. Hard water kan heel problematisch zijn voor mensen met dermatitis of eczema.
We hoeven je niet verder te bewijzen dat er heel veel nadelen verbonden zijn aan hard water en de bijhorende kalkaanslag. Onderneem vandaag nog actie en investeer in een waterontharder.
Indicaties van hard water
De meest voorkomende indicatie van hard water is natuurlijk die lelijke kalkaanslag. Hieronder nog enkele aanwijzingen dat je last hebt van hard water bij jou thuis.
De grootste boosdoener van hard water in huis is het levensverkortend effect op dure huishoudelijke toestellen met een verwarmingselement:
Hard water verkort de levensduur van deze toestellen met 30% (!).
Daarenboven verbruiken deze toestellen méér energie naarmate de kalk uit het harde water zich afzet op de verwarmingselementen. Zelfs een kleine kalklaag van 5mm leidt tot een toename in het energieverbruik van 35%.
Wat met wasmiddelen, vaatwastabletten, schoonmaakproducten, zeep en shampoo?
Hard water is duur water. Dit kan je ook merken aan het grotere verbruik van wasmiddelen, vaatwastabletten, dure schoonmaakproducten, zeep en shampoo. De kalk uit hard water vermindert de performantie van deze producten aanzienlijk, waardoor je er meer van gaat gebruiken.
Laten we er meteen werk van maken.
Het bepalen van jouw waterhardheid kan dus heel wat huishoudelijk lijden verklaren. Laten we er meteen werk van maken. Wens je een vrijblijvende offerte of heb je een vraag? Contacteer ons. We helpen jou graag verder!
Meet hier je
waterhardheid
online!
Een Hydro@Home waterontharder stopt kalkafzetting. Zo kan je jaarlijks veel besparen. Maar hoe hard is het water in jouw regio? En welke gevolgen heeft dit voor jouw woning? Doe de online waterhardheidstest.
IS HARD WATER GOED VOOR JE GEZONDHEID?
Calcium en magnesium zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Hard water drinken kan dus nooit een probleem veroorzaken voor de gezondheid, want het menselijk lichaam heeft nood aan calcium en magnesium. De aanbevolen dagelijkse opname voor calcium schommelt rond de 1000 mg voor een gemiddelde volwassen persoon. Voor jonge kinderen en ouderen ligt de aanbevolen hoeveelheid nog een stukje hoger. Voor magnesium ligt de aanbevolen opname tussen 310 en 420 mg per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben minder nood aan magnesium dan mannen.
Als je dagelijks 2 liter hard water zou drinken van de kraan met een calciumgehalte van 100 mg/l en een magnesiumgehalte van 30 mg/l dan kom je nog altijd maar aan een dagelijkse opname van 200 mg calcium en 60 mg magnesium. Dit betekent dat de belangrijkste hoeveelheden aan calcium en aan magnesium moeten komen uit andere bronnen. Bovendien als je water drinkt, dan zal het water de maag al opnieuw verlaten hebben binnen de 10 minuten. Het lichaam neemt dus gemakkelijker calcium en magnesium op uit andere voedingsstoffen.
Calcium is heel belangrijk voor je gezondheid. Je hebt meer calcium in je lichaam dan om het even ander mineraal (+/- 1.2 kg). Het is belangrijk voor je beenderen en je tanden, maar ook voor je algemene hartconditie, je spierwerking en je zenuwstelsel. Ook magnesium is cruciaal voor meerdere lichaamsfuncties, zoals je energiemetabolisme en je eiwitsynthese. Het is ook belangrijk voor een goede werking van het brein, de beenderen, het hart en de spierwerking.
Voedingsstoffen die rijk zijn in calcium zijn melkproducten zoals melk zelf, maar ook kaas en yoghurt. 1 glas melk bevat 300 mg calcium, 100 gram kaas bevat 700 mg calcium. Andere voorbeelden zijn vis, bladgroenten, peulvruchten, gedroogd fruit, enz… Magnesium is overvloedig aanwezig in verschillende voedingsstoffen zoals noten, bladgroente, volkoren brood, donkere chocolade, enz… maar ook nog in bepaalde groenten en melkproducten. 1 glas melk bevat 10% (slechts) van de hoeveelheid calcium. 100 gram volkoren brood bevat wel al 80 mg magnesium en 100 gram amandelnoten bevat maar liefst 300 mg magnesium.
Zoals je ziet zijn calcium en magnesium belangrijk voor jouw gezondheid, echter is de hoeveelheid calcium en magnesium die aanwezig is in hard water beperkt om te voldoen aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van het WHO. Je haalt dus beter calcium en magnesium uit andere voedingsbronnen die rijk zijn aan deze mineralen.
Vraag een gratis
waterhardheidstest aan
Heb je een vraag?
Wil je graag een offerte?
Wens je een vrijblijvende offerte of heb je een vraag?
Contacteer ons. We helpen jou graag verder!
Waarom kiezen
voor Hydro@Home?
Met Hydro@Home kies je voor de meest compacte waterontharder met de allerkleinste ecologische voetafdruk. Zo bespaart een Hydro@Home toestel jou nog dit jaar energie én geld. Hydro@Home? Samen richting perfect drinkbaar en zacht water met een ecologisch, economisch en sociaal voordeel voor iedereen! Ontdek alle voordelen hier!
100% volumetrische
werking
De waterverzachter past zich aan in functie van de gezinssituatie
Fijnere
harsen
Fijnere harsen, grote capaciteit, unieke, gepatenteerde technologie
Economisch &
ecologisch
Geen energieverbruik, laag water- en zoutverbruik per regeneratie
Small is
beautiful
Small is beautiful, compacte toestellen, grootse prestaties, passen in de kleinste ruimte
Zonder
elektriciteit
Geen energieverbruik, eenvoudige plaatsing zonder stopcontact, extra veilig
Made in
Belgium
Hoog kwalitatieve waterontharders & filters, 100% in België geproduceerd, lokale productie zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk