waterverzachter 

Een waterverzachter haalt de kalk uit het leidingwater, alvorens het in jouw huis verdeeld wordt. Dit gebeurt met behulp van harsen, die de opgeloste kalk in het water gaan vasthouden. Een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling is tot nu toe de enige echt beproefde technologie voor residentiële ontkalking van water. Ontdek hoe een Hydro@Home waterontharder werkt.

Er zijn andere soorten toestellen en methoden bekend die het water niet ontharden, maar het neerslaan van de kalk zouden tegengaan. De kalk wordt echter niet uit het water verwijderd. Vaak is hun doeltreffendheid in de praktijk beperkt, soms zelfs twijfelachtig of niet echt geschikt voor huishoudelijke toepassingen. Informeer u dus goed indien u een alternatief systeem zou overwegen. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten voor advies

Waterontharders verwijderen de kalk echt uit het water. Andere systemen, zoals polyfosfaatdoseertoestellen neutraliseren bijvoorbeeld het effect van kalkneerslag. Fysisch kalkwerende toestellen (bv. magnetisch) worden dan weer verondersteld te vermijden dat de kalk in het water neerslaat. Uit tests van verschillende fysische kalkwerende toestellen blijkt dat we kritisch mogen staan tegenover de goede werking ervan. In perfecte (laboratorium-)omstandigheden halen ze soms behoorlijke resultaten, maar in een praktijkomgeving is de werking eerder onvoorspelbaar en beperkt. Ze werken meestal enkel bij temperaturen die lager liggen dan die van een centrale verwarming en bij een beperkt debiet. Verder speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol. 

Een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling is tot nu toe de enige beproefde technologie voor huishoudelijke ontkalking van water. Aarzel niet om ons vrijblijvend om advies te vragen. 

In de waterverzachter wordt het leidingwater door een harstank gestuurd, waar de calcium- en magnesiumionen in het water (die de kalkneerslag veroorzaken) vervangen worden door onschadelijke natriumionen. Men noemt dit proces ionenuitwisseling. Wanneer het hars verzadigd is met kalk-ionen, dan wordt dat telkens opnieuw hernieuwd door de harskolom te spoelen met pekelwater. Dit proces wordt regeneratie genoemd. Ontdek hier in detail hoe een waterontharder werkt

Bij regeneratie geeft de zoutoplossing een deel van de aanwezige natriumionen af en vervangt ze door calcium- en magnesiumionen die zich op de harsbolletjes hebben vastgezet. Deze calcium- en magnesiumionen en de overtollige natriumionen worden met de zoutoplossing naar de riool afgevoerd. Bekijk hier de werking van een waterverzachter

Voor de regeneratie van het hars mogen enkel speciale zouten voor ontharders worden gebruikt. Alleen die zouten garanderen een geheel zuivere zoutoplossing, zonder verspilling. Ben je onzeker over welk waterontharder zout je moet gebruiken bij jou type waterontharder? Contacteer dan onze servicelijn via: +3255690084.

Het ideale zachte water bevat geen kalk en heeft een hardheidsgraad van 0°fH. Zo voorkom je natuurlijk kalkafzetting, maar krijg je ook een maximum aan besparingen (energie, zeep- en kalkverwijderende producten) en een aanzienlijk stijgend comfort (minder onderhoud en het wellness-effect van zacht water). Alle voordelen van zacht water vind je hier op een rijtje. Dat ideaal zou zo veel mogelijk bereikt moeten worden. Indien een resthardheid gewenst wordt, kan dit ingesteld worden.

De kwaliteit van ons leidingwater, hangt af van de bodemlagen waar het doorheen sijpelt alvorens het opgepompt wordt. De waterhardheid wordt vaak uitgedrukt in Franse graden (°fH), waarbij 1 °fH overeenstemt met 10 mg kalksteen (CaCO3) per liter water. De niveaus van waterhardheid kunnen in volgende categorieën opgedeeld worden: 

NiveauWaterhardheid
Zacht water0-7 °F 
Middelhard water8-15 °F
Hard water16-30 °F
Zeer hard water> 30 °F
Waterhardheid uitgedrukt in Franse graden

In België komt natuurlijk zacht water bijna nergens voor, alleen in de Hoge Venen en in het noorden van de Limburgse Kempen komt water met minder dan 15 °fH hardheid uit de kraan. Ook in streken met gedeeltelijk centraal onthard water zal de hardheid hoger zijn en heb je nog steeds baat met een waterverzachter. Je kan de hardheid van het water in jouw streek opvragen bij de watermaatschappij, of wij kunnen ze bij jou thuis komen opmeten. Klik hier om een gratis watertest aan te vragen. 

Voor het regeneratieproces bij waterontharding wordt zout of natriumchloride gebruikt. Door verdunning met de rest van het afvalwater zal het milieuvervuilende effect verwaarloosbaar zijn. Bovendien is – alles in acht genomen – onthard water beter voor het milieu. Waarom?

  • Door het lagere energieverbruik bij het opwarmen van het water;
  • Door minder waspoeder, zepen en andere detergenten in het afvalwater (tot 50 % minder gebruik);
  • Door de langere levensduur van huishoudtoestellen en textiel.

Tenslotte moeten we ook vermelden dat moderne onthardingssystemen reeds efficiënt werken met aanzienlijk kleinere hoeveelheden zout. 

En als de waterverzachter gecombineerd wordt met bijvoorbeeld actieve kool filtratie, dan kan de afvalberg nog beperkt wordt omdat je dan geen flessenwater meer moet kopen.

Installatie

Een waterontharder wordt geplaatst door een Hydro@Home installateur. Volgens volgend stappenplan:

  • Meting van de waterhardheid voor installatie. 
  • Bepaling locatie waterontharder. De waterontharder moet geïnstalleerd worden op een plek waar hij gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud en waar de watertoevoerleiding binnenkomt. 
  • Installatie Bypass. Hiermee kan je de waterontharder omzeilen indien nodig. Bijvoorbeeld bij het vullen van jouw zwembad.
  • Installatie waterontharder op de waterleiding toevoer en afvoer
  • Programmatie waterhardheid en resthardheid
  • Opstart procedure
  • Controle waterhardheid na ontharding

Een professionele Hydro@Home loodgieter uit jouw regio kan een waterontkalker installeren. Het is belangrijk om een loodgieter te vinden die ervaring heeft met het installeren van waterverzachters en die de juiste licenties en verzekeringen heeft om het werk uit te voeren. Het is niet aan te raden om zelf te proberen een waterverzachter te installeren, omdat het een complex proces kan zijn en er speciale gereedschappen en kennis vereist zijn om het correct te doen. Door een professionele Hydro@Home loodgieter in te schakelen, kunt u er zeker van zijn dat uw waterverzachter correct en veilig wordt geïnstalleerd.

De duur van de installatie van een waterverzachter kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals: locatie van de aan en afvoer maar normaal zou de installatie van een Hydro@Home waterontharder niet langer dan 2uur mogen duren.

Het is niet aanbevolen de installatie van een waterontharder zelf uit te voeren. Er is specifieke kennis en materiaal nodig om een Hydro@Home waterverzachter te installeren. De installatie duurt normaal ook niet langer dan 2 uur. De installatiekost valt dus goed mee.

Om een Hydro@Home waterverzachter te installeren zijn er verschillende benodigdheden nodig. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  • Waterverzachter: Dit is het belangrijkste onderdeel en het apparaat dat het harde water in jouw huis zal verzachten.
  • PVC-buizen: Deze worden gebruikt om de waterverzachter aan te sluiten op de hoofdleiding en om de inlaat- en uitlaatleidingen aan te sluiten.
  • Koppelstukken: Deze worden gebruikt om de verschillende delen van de PVC-buizen aan elkaar te koppelen.
  • Elektrische aansluitingen: De meeste waterverzachters hebben een elektrische aansluiting nodig om te werken. Dit betekent dat er een stopcontact in de buurt van de waterverzachter moet zijn.
  • Wateronthardingszout: Dit wordt gebruikt om de harsen in de waterverzachter te regenereren.
  • Afvoerpijp: Tijdens de regeneratiecyclus moet het afvalwater worden afgevoerd. Dit betekent dat er een afvoerpijp in de buurt van de waterverzachter moet zijn.
  • Gereedschappen: De installatie van een waterverzachter vereist enkele basisgereedschappen, zoals een pijpsnijder, een pijpsleutel, een boor en schroevendraaiers.

Het is belangrijk om een professionele Hydro@Home installateur te raadplegen voor de installatie van jouw waterverzachter zodat deze de installatie correct uitvoert.

Hydro@Home biedt altijd een totaaloplossing, de waterontharder installatie door een professionele en erkende installateur is standaard inbegrepen.

De geschiktheid van uw huis voor een waterverzachterinstallatie kan worden bepaald door een aantal factoren te evalueren, zoals de grootte van uw huishouden, het waterverbruik, de waterhardheid in uw omgeving, aantal gezinsleden, aantal badkamers en de beschikbare ruimte voor de installatie.

Een professionele Hydro@Home installateur kan bij jou langskomen om jouw water te testen en de hardheid van het water te meten. Met deze informatie wordt een geschikte waterverzachter aanbevolen op basis van jouw specifieke behoeften.

Als je al een waterontharder hebt, kan de installateur ook beoordelen of de huidige installatie voldoende is om aan jouw waterbehoeften te voldoen.

Ben je niet zeker of je woning geschikt is voor een waterverzachterinstallatie, dan kan je het beste contact opnemen met ons om jouw opties te bespreken en te bepalen welke installatie het beste bij jouw behoeften past.

Normaal omvat de installatie van een waterverzachter het volledige proces vanaf de evaluatie van jouw behoeften tot en met de installatie.

  • Evaluatie van jouw waterverzachtingsbehoeften: Een professionele installateur zal jouw waterverbruik, de hardheid van het water en andere factoren evalueren om de juiste waterverzachter te selecteren die aan jouw behoeften voldoet.
  • Aanbeveling van de juiste waterverzachter: De installateur zal je adviseren welke waterverzachter het beste bij je behoeften past, inclusief de grootte, het type en de locatie van de installatie.
  • Installatie van de waterverzachter: de installateur zal de waterverzachter op de juiste manier installeren, inclusief het aansluiten van de in- en uitlaatpijpen, het monteren van de tank en het afstellen van de kleppen.
  • Testen van de waterverzachter: Nadat de installatie is voltooid, zal de installateur jouw water opnieuw testen om te controleren of de waterverzachter goed werkt en de juiste niveaus van mineralen uit het water verwijdert.
  • Instructie over het gebruik en onderhoud: De installateur zal jou adviseren over het juiste gebruik en onderhoud van de waterverzachter om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken en de levensduur van het apparaat wordt verlengd.

Ja, er zijn kosten verbonden aan de installatie van een Hydro@Home waterverzachter. De kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: 

  • Type waterverzachter: Het type waterverzachter kan van invloed zijn op de totale kosten. Bijvoorbeeld, een zoutwaterverzachter is over het algemeen duurder dan een magnetische of elektromagnetische waterverzachter.
  • Grootte van de waterverzachter: De grootte van de waterverzachter die je nodig hebt, hangt af van jouw waterverbruik en de hardheid van het leidingwater. Een grotere waterverzachter is meestal duurder dan een kleinere.
  • Installatiekosten: De kosten voor de installatie van de waterverzachter kunnen variëren afhankelijk van de duurtijd en complexiteit van de installatie.
  • Onderhoudskosten: Hoewel de waterverzachter het waterverbruik en de energierekening kan verminderen, moet je ook rekening houden met de onderhoudskosten om de levensduur van het apparaat te verlengen.

Ja, een waterverzachter kan worden geïnstalleerd in een huurwoning, maar het is belangrijk om dit vooraf te bespreken met jouw verhuurder. Sommige verhuurders kunnen bezwaar maken tegen het installeren van een waterverzachter vanwege zorgen over de veiligheid, verantwoordelijkheid en eventuele schade aan het pand.

Als je een waterverzachter wilt installeren in jouw huurwoning, dien je eerst contact op te nemen met jouw verhuurder en de voordelen van een waterverzachter te bespreken. Je kunt het voordeel van het verlengen van de levensduur van huishoudelijke apparaten, het besparen op energierekeningen en het verbeteren van de kwaliteit van het water benadrukken.

Als de verhuurder akkoord gaat met de installatie van een waterverzachter, moet je ook een schriftelijke overeenkomst met de verhuurder afsluiten. De overeenkomst moet de voorwaarden van de installatie, de verantwoordelijkheden van jou en de verhuurder, en de mogelijke gevolgen van schade aan het pand en de waterverzachter bevatten.

In het kort, het is mogelijk om een waterverzachter te installeren in een huurwoning, maar het is belangrijk om de verhuurder vooraf te raadplegen en een schriftelijke overeenkomst af te sluiten om eventuele problemen en geschillen te voorkomen.

Betaling

Voor een private woning ouder dan 10 jaar, heeft u recht op het gunstig BTW-tarief van 6%, zowel voor het toestel als voor plaatsing en onderhoud. Voor woningen jonger dan 10 jaar bedraagt het BTW-tarief 21%.

Bij het vergelijken van prijzen van waterontharders, kan je best ook de kostprijs van het water- en zoutverbruik voor de regeneratie meenemen in de berekening, net zoals de prijs van het onderhoud. Een toestel zou minimum 15 jaar moeten meegaan, dus de gebruikskosten van het toestel worden over die termijn toch een belangrijke factor. 

Hydrosoft waterontharders werken volumetrisch en houden dus rekening met het specifieke waterverbruik en de graad van ontharding. De berekening van het te verwachten water- en zoutverbruik is daarom relatief complex. Doe dus gerust vrijblijvend beroep op de Hydro@Home specialist in uw streek om u hierbij te helpen. En voor onze Hydrosoft toestellen zal de jaarlijkse besparing die een waterverzachter met zich meebrengt deze gebruikskosten ruimschoots goedmaken. 

Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterbehandeling, berekende, op basis van cijfers van het NIS in 2003, dat een Belgisch gezin van 4 personen op jaarbasis tot 650 euro of meer kan uitsparen door het gebruik van een waterontharder. Door de prijsstijging de afgelopen jaren mag je reeds rekenen op een besparing van ongeveer 1.000€/jaar.

Neen, een waterontharder betalen met eocheques kan jammer genoeg niet.

Ja, de betaling van jouw waterverzachter heet plaats na de installatie, binnen de 30 dagen na ontvangst van de factuur.

Ja, de prijs op de offerte van jouw waterverzachter is definitief onvder voorbehoud van de plaatsing en installatie.

Je kan jouw waterontharder betalen via overschrijving na ontvangst van de factuur.

Je kan een Hydro@Home waterontharder in één keer betalen of in 4 keer zonder bijkomende kosten.

Hydro@Home voorziet de mogelijkheid om de betaling van de ontkalker te spreiden over 4 periodes zonder bijkomende kosten, zo bieden we jou nog meer comfort.

De betaling van jouw waterontharder heeft plaats na de installatie. Binnen de 30 dagen na ontvangst van de factuur.

Heb je vragen in verband met de betaling van jouw waterontharder? Contacteer dan onze servicelijn op +3255690084

Ja, indien je een geldig BTW nummer hebt, kan Hydro@Home een factuur opmaken voor jouw waterontharder.

Bestellen

Hydro@Home probeert binnen de 24u na aanvraag jou verder te helpen.

Contacteer onze service lijn op: +3255690084

De eerste stap naar zacht water is een aanvraag indienen via ons webformulier of te bellen naar onze servicelijn op: +3255690084

Normaal ontvang je altijd een bevestigingsmail, met de bevestiging en overzicht van jouw bestelling.  

Ja, dit is mogelijk.  

Heb je vragen? Contacteer jouw vertegenwoordiger of bel onze servicelijn op: +3255690084

Garantie en reparatie

  • 3 jaar fabrieksgarantie
  • 5 jaar op de kunststofklep
  • 5 jaar op de plaatsing, inclusief werkuren en verplaatsing
  • 10 jaar op de harstank en de zoutbak

Zie garantievoorwaarden 

Zie garantievoorwaarden 

Ja, onze technieker komt langs bij jou voor de reparatie van jouw waterverzachter.  

De “Full Omnium” garantie van een Hydro@Home waterontharder is 15 jaar.  

Indien je een probleem hebt met jouw waterontharder kan je steeds onze servicelijn contacteren op: +3255690084, wij stellen dan een eerste diagnose en sturen asap een technieker.  

Binnen het uur kunnen we 90% van de waterontharders herstellen.  

Als Belgische fabrikant van waterontharders hebben we steeds alle onderdelen in eigen beheer. Hierdoor hebben we heel korte levertermijnen.  

Heb je nood aan technische ondersteuning voor jouw waterverzachter? Contacteer onze Hydro@Home servicelijn op: +3255690084