Waterhardheid meten

Waterhardheid of hardheid in water is een meting van de hoeveelheid calcium en magnesium ionen in het water. Hoe meer calcium en magnesium het water bevat, hoe harder het water zal zijn.

HOE HARD OF ZACHT IS HET WATER IN JOUW GEMEENTE?

Via onze handige tool kan je meteen zien wat de waterhardheid in jouw gemeente bedraagt. Dit kan een goede indicatie zijn voor het laten uitvoeren van een wateranalyse en of je al dan niet nood hebt aan een waterontharder bij jou thuis.

Typ hier uw postcode & gemeente (vb. 9000 Gent)

Heeft u volgens onze tool last van hard water? Contacteer ons vrijblijvend via het contactformulier.

4340 Villers-l’Evêque:

42°F

HEEL WEINIG KALK

WEINIG KALK

REDELIJK WAT KALK

VEEL KALK

HEEL VEEL KALK

15°

22°

32°

>42°

EEN HYDRO@HOME WATERONTHARDER VERMIJDT​

  • Kalkaanslag en een verstopte waterleiding​
  • Een verminderde levensduur van je toestellen​
  • Hoge energiekosten​
  • Extra onderhoud aan verwarmingsapparaten​
  • Een hoge consumptie van zeep en detergenten
  • ​Kapot haar en een droge huid​

We drukken de hardheid van je water uit in Franse graad °F. Daarmee wordt aangegeven hoeveel gram kalk, 100 liter water bevat. Concreet betekent dit dat een gezin in een regio met 30°F waterhardheid, elk jaar maar liefst 30 kg kalk door haar leidingen moet verwerken. Een verkalking in je waterleidingen, verwarmingstoestellen, kranen, keuken- en badkamertoestellen, kan niet uitblijven. Je oplossing? Een Hydro@Home waterontharder. Ecologisch, sociaal én economisch richting perfect water!  

Offerte aanvragen

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid is een eenheid om de hardheid in water uit te drukken. Deze wordt meestal uitgedrukt in milligram per liter (mg/L) of in ppm (parts per million).

Franse graden

Franse graden (°fH of °f), waarbij 1 Franse graad gelijk is aan 10 mg/L equivalent CaCO3 of 10 ppm.

Duitse graden

Duitse graden (°dH), waarbij 1 Duitse graad gelijk is 10 mg/L equivalent CaO, of 17.8 ppm.

10 ppm = 1 °fH = 0.56 °dH
1 °dH = 1.78 °fH = 17.8 ppm

Wil je van Duitse naar Franse graden: Vermenigvuldig dan met 1.78

Wanneer spreken we over hard water?

De hardheid van water is afhankelijk van de hoeveelheid calcium en magnesium die in het water aanwezig is.

Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige mineralen spreken we over zacht of hard water. Water van 0 °F is volledig zacht water dat helemaal geen kalk bevat, maar dat komt nergens in België voor. De hardheden kunnen soms oplopen tot 50 °F of meer, wat extreem hard water is.

Om een idee te geven van de hardheid van het water hebben ze in de meeste landen een hardheidsschaal opgesteld.

WaterhardheidFranse GradenDuitse Graden
Heel zacht water0-7.50-4
Zacht water7.5-12.54-7
Medium hard water12.5-25 7-14
Hard water25-37.514-21
Heel hard water> 37.5 >21

Hard water

Hard water is water met grote hoeveelheden aan calcium en magnesium ionen. Grondwater is de belangrijkste bron van hard water. Leidingwater is in veel gevallen samengesteld uit grondwater. Water dat afkomstig is van neerslag vloeit door de verschillende grondlagen en zal bepaalde bestanddelen, waarmee het in contact komt, oplossen. Dit is de reden waarom je in water mineralen aantreft zoals calcium, magnesium, silicium, ijzer,… Hoe langer het water in contact is geweest met een onderlaag van kalksteen hoe harder het water zal zijn.

Hard water ligt aan de basis van heel wat problemen omdat calcium en magnesium de neiging hebben om neer te slaan in waterleidingen en toestellen die gebruik maken van warm water.

Wens je meer info over de gevolgen van hard water?

Zacht water

Zacht water is het tegenovergestelde van hard water en is dus water met een laag gehalte aan calcium en magnesium. Als water relatief weinig van deze mineralen bevat dan spreken we over zacht water. Een waterontharder zet hard water om in zacht water en beschermt dus op deze manier jouw elektrische apparaten die gebruik maken van warm water.

Wil je alle voordelen van zacht water ontdekken?

Hoe waterhardheid
meten?

De meest betrouwbare manier om de hardheid van het water te bepalen is de titratietest. Bij titratie wordt gebruik gemaakt van een vloeistof waarvan men perfect de samenstelling kent om de samenstelling van een ongekende vloeistof te bepalen. De gekende vloeistof wordt toegevoegd via een pipet aan een welbepaalde hoeveelheid van de niet gekende vloeistof totdat er een volledige reactie is.

Wens je de waterhardheid bij jou thuis te meten via een titratietest?

Contacteer ons en vraag naar deze test, een Hydro@Home vertegenwoordiger zal bij jou thuis de waterhardheid meten en jou persoonlijk advies geven naar gelang het resultaat van de test.

watertest h@h

Je kan de hardheid van water meten met teststrips, met testkits voor waterhardheid of met andere instrumenten zoals fotometers en digitale titratietoestellen. Ook hebben we binnen Hydro@Home een online tool ontwikkeld om de waterhardheid in jouw regio te meten.

Wil je snel een indicatie van de waterhardheid in jouw omgeving? Doe de test!

Ideale hardheid water

De ideale waterhardheid berekenen en instellen is een kunst die elke professionele installateur moet beheersen. Enerzijds wens je jouw warmwatertoestellen te beschermen tegen kalkaanslag maar anderzijds wil je niet dat jouw onthard water naar zout smaakt.

Er bestaat geen enkele wetgeving of aanbeveling die een minimum hardheid in het drinkwater voorschrijft. Er is wel een aanbeveling dat het maximum natrium-niveau niet hoger mag zijn dan 200 mg/l. Dit is ook min of meer het niveau waarop bepaalde mensen zullen beginnen proeven dat het water een zoutsmaakje heeft. Wens je perfect drinkbaar water zonder onaangename geur, kleur of smaak? Overweeg dan zeker een Hydropure drinkwaterfilter te installeren.

Wens je meer info over de ideale waterhardheid?

Hydropure 3D alpha cropped

Vraag een gratis
waterhardheidstest aan

Anderen bekeken ook

Heb je een vraag?
Wil je graag een offerte?

Wens je een vrijblijvende offerte of heb je een vraag?
Contacteer ons. We helpen jou graag verder!

Waarom kiezen
voor Hydro@Home?

Met Hydro@Home kies je voor de meest compacte waterontharder met de allerkleinste ecologische voetafdruk. Zo bespaart een Hydro@Home toestel jou nog dit jaar energie én geld. Hydro@Home? Samen richting perfect drinkbaar en zacht water met een ecologisch, economisch en sociaal voordeel voor iedereen! Ontdek alle voordelen hier!

100% volumetrische
werking

De waterverzachter past zich aan in functie van de gezinssituatie

Fijnere
harsen

Fijnere harsen, grote capaciteit, unieke, gepatenteerde technologie

Economisch &
ecologisch

Geen energieverbruik, laag water- en zoutverbruik per regeneratie

Small is
beautiful

Small is beautiful, compacte toestellen, grootse prestaties, passen in de kleinste ruimte

Zonder
elektriciteit

Geen energieverbruik, eenvoudige plaatsing zonder stopcontact, extra veilig

Made in
Belgium

Hoog kwalitatieve waterontharders & filters, 100% in België geproduceerd, lokale productie zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk