Zout waterontharder

De chemische formule voor zout is NaCl. Het is ook dat soort van zout dat je gebruikt bij je thuis in de keuken. Voor de regeneratie van de slimme harsen zullen we gebruik maken van de Na+, maar de chlorides (Cl-) zullen we niet gebruiken. 

Om de slimme verzadigde harsen in de waterontharder te spoelen en terug energie te geven om het harde water te ontharden moeten deze gespoeld worden. Hiervoor dient het zout te worden opgelost in water. Water dat zout bevat heet pekel. Deze pekel is de brandstof van jouw waterontharder. Het is dus van het grootste belang dat jouw waterontharder steeds voorzien is van zout dat langzaam in het water kan oplossen tot pekel tot wanneer de regeneratie plaatsvindt.

Waterverzachter Hydrosoft 100BS

Welk zout
waterontharder?

Zowel zoutkristallen, zoutblokken als zouttabletten kunnen gebruikt worden in een waterontharder voor de regeneratie van de harsen. De keuze tussen deze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de specifieke vereisten van de geïnstalleerde waterontharder. 

Zoutkristallen zijn meestal groter en onregelmatiger van vorm dan zouttabletten, en ze kunnen moeilijker te hanteren zijn. Ze zijn echter meestal goedkoper dan zouttabletten. Zouttabletten daarentegen zijn kleiner en uniformer van vorm, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn.

Vaak gestelde vragen over zout in waterontharders

De vorm van het zout zegt niets over de zuiverheid. Kijk naar de certificaten op de verpakking (bijvoorbeeld EN 973 type A, DIN 19604 of AFNOR T90-612). Zuiver zout gebruiken is belangrijk voor de levensduur van je ontharder en de zuiverheid van je drinkwater.  

Ja, zoutkristallen lossen trager op dan zouttabletten, maar dit heeft geen impact op de performantie of het zoutverbruik. Beide vormen van zout hebben tijd genoeg om maximaal op te lossen in het water.

De ecologische voetafdruk van kristallen ligt lager dan die van tabletten. Zouttabletten worden vaak gemaakt van vacuümzout dat uit de ondergrondse mijnen wordt gewonnen. Een proces met veel stappen die telkens weer heel wat energie vereisen. Daarenboven laat mijnbouw vaak sporen na op het lokale landschap. Kristalzout bestaat uit zuiver zout dat door natuurlijke indamping uit de zee wordt gewonnen. Men kan dus stellen dat zeezout via de ontharder en het riool terug naar de zee gaat. 

Zoutkristallen Zouttabletten
goedkoperduurder 
groterkleiner
Lost trager opLost sneller op
DuurzamerMinder duurzaam
ZeezoutMijnzout
Zoutkristallen VS zouttabletten 

Conclusie type zout waterontharder

Uiteindelijk hangt de keuze tussen zoutkristallen en zouttabletten af van jouw persoonlijke voorkeuren en de specifieke eisen van jouw waterontharder. Als de kostprijs een belangrijke factor is, dan zijn zoutkristallen wellicht de betere keuze, omdat ze doorgaans minder duur zijn. Als gemak een prioriteit is, dan zijn zouttabletten een betere optie, omdat ze gemakkelijker te hanteren zijn. Het is altijd het beste om de instructies van de fabrikant van jouw waterontkalker te raadplegen om te bepalen welk type zout je het beste kunt gebruiken. Ben je niet zeker welk type zout je moet hanteren? Contacteer ons, wij helpen jou graag verder.   

Vraag een
offerte aan

Hoe zout bijvullen waterontharder?

Zout bijvullen is kinderspel bij een Hydro@Home waterverzachter. Bij de Hydrosoft waterontharders 100 of 200B series kan je het zoutreservoir tot op 3 meter van de waterontharder plaatsen, je komt dus nooit in een ongemakkelijke situatie terecht waarbij je jou moet bukken in kleine ruimtes om de zoutvoorraad van jouw waterverzachter bij te vullen.

Hoeveel zout verbruikt een waterontharder?

Een Hydro@Home waterontharder verbruikt slechts 300gr zout per regeneratie. Hoeveel zout jouw waterverzachter op jaarbasis verbruikt hangt af van je waterverbruik en hoeveel kalk er in het leidingwater aanwezig is. Hoe harder het water, hoe sneller de slimme harsen verzadigd zullen raken en hoe sneller de waterontharder zal moeten regenereren en dus hoe meer zout je zal verbruiken. Wil je weten hoeveel zout je maandelijks zou verbruiken? Laat jouw waterhardheid meten en wij bereken jouw jaarlijks zoutverbruik.

Tip: check voor de zekerheid maandelijks de resterende zoutvoorraad. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan, ook niet als jouw waterverbruik stijgt.

Wanneer zout bijvullen waterontharder?

De hydraulische waterontharders van Hydro@Home hebben een heel laag zoutverbruik van 300gr per regeneratie. Het bijvullen zal dus niet vaak moeten gebeuren. Bij een zoutverbruik van bijvoorbeeld 60 kilo op jaarbasis, zal je om de drie tot vier maanden jouw zout moeten bijvullen afhankelijk van de grote van jouw zoutreservoir.  

Wat gebeurt er als het zout op is? Wanneer er geen zout meer aanwezig is in de waterontharder dan zullen de harsen verzadigd raken en niet meer regenereren. Er zal hard water door jouw kranen komen en dat zal direct merkbaar zijn door de kalkaanslag. Vul het zout gewoon opnieuw aan en bij de volgende regeneratie zullen de harsen gespoeld worden en zal jouw waterontkalker weer naar behoren functioneren. 

Hoeveel zout in waterverzachter?

De hoeveelheid zout die in jouw waterverzachter moet, hangt af van de opslagcapaciteit van het zoutreservoir, deze capaciteit is afhankelijk van je type ontharder. Bij Hydro@Home hebben we verschillende mogelijkheden, deze zijn afgestemd op jouw persoonlijk waterverbruik. De zoutcapaciteit van de waterontharders gaat van 10kg voor een normaal waterverbruik tot 30kg voor een hoog verbruik bij extreem hard water, meerdere badkamers, een kleine onderneming of horeca aangelegenheden. 

Wens je nog meer info over zout voor een waterontharder? Bekijk ons blogs of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie: 

Heb je een vraag?
Wil je graag een offerte?

Wens je een vrijblijvende offerte of heb je een vraag?
Contacteer ons. We helpen jou graag verder!

Waarom kiezen
voor Hydro@Home?

Met Hydro@Home kies je voor de meest compacte waterontharder met de allerkleinste ecologische voetafdruk. Zo bespaart een Hydro@Home toestel jou nog dit jaar energie én geld. Hydro@Home? Samen richting perfect drinkbaar en zacht water met een ecologisch, economisch en sociaal voordeel voor iedereen! Ontdek alle voordelen hier!

100% volumetrische
werking

De waterverzachter past zich aan in functie van de gezinssituatie

Fijnere
harsen

Fijnere harsen, grote capaciteit, unieke, gepatenteerde technologie

Economisch &
ecologisch

Geen energieverbruik, laag water- en zoutverbruik per regeneratie

Small is
beautiful

Small is beautiful, compacte toestellen, grootse prestaties, passen in de kleinste ruimte

Zonder
elektriciteit

Geen energieverbruik, eenvoudige plaatsing zonder stopcontact, extra veilig

Made in
Belgium

Hoog kwalitatieve waterontharders & filters, 100% in België geproduceerd, lokale productie zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk