Wat is een
waterontharder

Een waterontharder is een toestel dat calcium en magnesium verwijdert uit jouw leidingwater (ook wel een waterverzachter of waterontkalker genoemd).

Calcium en magnesium zijn de oorzaak van hard water, en veroorzaken een reeks problemen, waaronder kalkaanslag en verminderde efficiëntie van huishoudelijke apparaten.

IMG 9159 LR e1652684717277
outline waterontharder

Hoe werkt een
waterontharder?

Waterverzachters maken gebruik van ionenuitwisseling om calcium en magnesium te verwijderen. Tijdens het ionenwisselingsproces wordt het harde water geleid door een bed met kleine bolletjes van hars die beladen zijn met natriumionen. Calcium wordt effectief uit het water verwijderd via uitwisseling met natrium ionen.

Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd, en moet deze “geregenereerd” worden. Dit wordt gedaan door het systeem te spoelen met een geconcentreerde zoutoplossing, die de calcium en magnesium ionen uit de harsbolletjes verwijdert en hun vermogen om water te ontharden herstelt.

Prijs van een waterontharder

01.
Aankoop

Een waterverzachter is een investering, en dat zullen we niet ontkennen. Het is wel een slimme investering. De kost van een waterverzachter heb je binnen de 5 jaar terugverdiend. Wetende dat het toestel gemiddeld 20 jaar dienst doet, haal je er dus 15 jaar pure winst uit.

02.
Verbruik

Hydro@Home installeert enkel toestellen zonder elektriciteit, om sluipend verbruik te vermijden. De slimme kranen zijn geoptimaliseerd voor laag zout- en waterverbruik. Hierdoor komt een gezin van 4 personen toe met slechts 1 zak zout per kwartaal.

03.
Onderhoud

Om van de voordelen van zacht water te blijven genieten, is het weliswaar belangrijk dat je jouw waterontharder goed onderhoudt. Een eigen maandelijkse controle van het zoutreservoir en jaarlijks (of 2 jaarlijks) nazicht volstaan voor een optimale werking.

04.
Zout

Pekel of zoutoplossing is de energie van jouw waterontharder. Deze zorgt voor de reactivering van de slimme harsen die instaan voor de ionenuitwisseling. Een gezin van 4 personen komt makkelijk toe met slechts 1 zak zout per kwartaal. Dit komt neer op 5€/maand.

hydro-at-home-logo

Productgamma

voor elke situatie & elk huis.

voordelen van
een waterontharder

Het installeren van een waterverzachter heeft een onmiddellijk positief effect op verschillende aspecten van uw huishouden. We zetten ze even op een rij. Zo bespaar je niet enkel geld en energie maar draag je ook zorg voor het milieu en jouw gezondheid. Maar het aller belangrijkste, je bent eindelijk verlost van die vervelende kalkaanslag!

Draag zorg
voor het milieu

Minder energieverbruik, langere levensduur van toestellen en textiel, minder detergenten in het afvalwater … de voordelen voor het milieu zijn aanzienlijk.

Nooit meer kalkaanslag op de douchewand of de kranen

Besteed minder tijd aan schoonmaken.
Schoonmaken gaat veel sneller zonder kalkaanslag. Een gemiddeld gezin hoeft tot 110 uren minder te poetsen per jaar.

Schonere vaat.
Of je de vaat nu met de hand of met de machine doet, de vaat gaat vlotter en het resultaat is een glanzend bestek.

Bespaar tot 60% op zeep, shampoo & schoonmaakmiddelen

Dure anti-kalk producten hoeft u niet meer te kopen. Schoonmaakmiddelen lossen beter op in zacht water, u heeft er dus minder van nodig. En voor hetzelfde resultaat heeft u minder waspoeder en wasverzachter nodig. Er hoeft ook geen zout of spoelmiddel meer in de vaatwasmachine.

Bespaar energie

De kalk uit uw leidingwater zet zich af op het verwarmingselement van heel wat huishoudapparaten, zoals uw verwarmingsketel, wasmachine, koffiezetapparaat, vaatwasmachine, waterkoker,… De kalk vormt een isolatielaag rond het verwarmingselement waardoor er meer energie nodig is om het water op te warmen. Met een waterverzachter vermindert dus het gas en/of elektriciteitsverbruik.

Verleng de levensduur van uw apparaten en leidingen

Kalk zet zich af in de waterleidingen in uw woning. Dit leidt tot een vernauwing van de leiding met een verlaagd debiet als gevolg. Na verloop van tijd gaat de leiding volledig verstoppen. Met kalkvrij water verstoppen leidingen niet.

Sommige huishoudapparaten gaan sneller stuk door kalk in het water. Dit kan voorkomen worden door enkel zacht water te gebruiken waardoor de apparaten een langere levensduur kennen, wat op zijn beurt kosten uitspaart.

Bespaar tot €1.000 per jaar

Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterbehandeling, berekende, op basis van cijfers van het NIS in 2003, dat een Belgisch gezin van 4 personen op jaarbasis tot 650 € kan uitsparen door het gebruik van een waterontharder. En met de prijsstijgingen sinds het onderzoek is dit ondertussen al eerder 1.000 € geworden.

Een onderzoek, uitgevoerd in Amerika door het onafhankelijk Battelle Memorial Institute, een onafhankelijk test- en onderzoekscentrum voor toegepaste wetenschappelijke en technologische ontwikkeling, staaft de bevindingen van Aqua Belgica. Deze studie werd in 2009 uitgevoerd onder de leiding van de Water Quality Research Foundation (WQRF).

Draag zorg voor jouw huid en haar

Begin jouw dag met zacht water. Je ervaart een unieke wellness beleving onder de douche. Huid en haar voelen zachter aan door het zachte water, zeep en shampoo lossen ook beter op in zacht water. Je hoeft er dus minder van te gebruiken voor hetzelfde resultaat. Ook jouw kledij, lakens en handdoeken voelen zachter aan. Het gebruik van wasverzachter kan je halveren of soms zelfs elimineren. Jouw textiel zal trouwens ook langer meegaan.  

Zout Waterontharder

Zout fungeert als de brandstof die jouw waterontharder nodig heeft om zijn werk te doen. Zonder zout zou je waterontharder niet in staat zijn om constant zacht water te leveren. Het regelmatig aanvullen van het zoutreservoir is dus essentieel voor een optimale werking van je waterverzachter.

Een Hydro@Home waterontharder werkt met elk type zout voor waterontharders. Zowel zouttabletten, zoutkristallen als zoutblokken. Koop je waterontharder zout lokaal in de supermarkt dat scheelt jou heel wat transportkosten en is milieuvriendelijker. Of bestel zout via onze service en onderhoud pagina. 

Kortom, zout voor waterontharders is de onmisbare brandstof die jouw waterontharder draaiende houdt, waardoor jij kunt genieten van de voordelen van zacht water.

Kleine Waterontharder

De kleine waterontharders van Hydro@Home kunnen overal geplaatst worden. Op de grond, in een kast, aan de wand, onder een schap… De compacte Hydro@Home waterontharders bieden de perfecte oplossing voor mensen die beperkt zijn in ruimte zoals een waterontharder in een klein appartement, maar toch willen genieten van de voordelen van zacht water. Heb je geen stroomvoorziening? Geen probleem, elke Hydro@Home waterontharder werkt zonder elektriciteit. We hebben zelfs waterverzachters met een apart zoutreservoir om nog meer plaats te winnen.

onderhoud Waterontharder

Het onderhoud van je waterontharder is essentieel om ervoor te zorgen dat het apparaat efficiënt blijft werken en een lange levensduur heeft. Zonder regelmatig onderhoud kunnen er problemen ontstaan die de werking van de ontharder belemmeren en uiteindelijk kunnen leiden tot dure reparaties of vervanging. Tijdens een onderhoudsbeurt voeren we volgende handelingen uit:

1

Controleren waterhardheid

2

Inspectie onderdelen

3

Reinigen vlotter en filters

4

Controle regeneratieproces

5

Reinigen en desinfectie harsen

6

Inspecteren van de klep

7

Zoutlevering

8

Controle air gap

Bij Hydro@Home bieden we diverse onderhoudsopties en garantieplannen aan die volledig op jouw behoeften zijn afgestemd. Contacteer ons vrijblijvend of plan nu  jouw onderhoud.

Waar kan ik
een waterontharder
plaatsen?

Past in ieder huis of appartement

Hydro@Home toestellen zijn zeer compact ontworpen. Zo zijn de Simplex waterontharders met afzonderlijk zoutreservoir de meest compacte toestellen op de markt. Perfect voor plaatsen waar de ruimte zeer beperkt is zoals in de garage, in de bergruimte of in een keukenkast.

Geen stopcontact nodig

Hydro@Home toestellen zijn geoptimaliseerd op duurzaamheid. De slimme kranen worden afgeregeld voor minimaal verbruik van zout en water, en verbruiken bovendien geen elektriciteit. Daardoor kan het toestel ook geïnstalleerd worden op plaatsen waar geen stopcontact aanwezig is.

Waterafvoer is noodzakelijk

Waterontharders lozen het kalkrijke spoelwater in een afvoer. Als de afvoer dicht bij de plaats van installatie is, verloopt de installatie snel. Als dit niet het geval is, dan plaatsen we een leiding van het toestel tot de dichtstbijzijnde afvoer.

hydro@home device installed in grarage

Geen stopcontact nodig

Heb je geen stroomvoorziening? Geen probleem, alle Hydro@Home waterontharders werken zonder elektriciteit. Dit is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee.

hydro@home device mounted on wall 2

Afvoer

Waterontharders hebben een afvoer nodig. Is dit niet aanwezig, dan plaatsen we een leiding van het toestel tot de dichtstbijzijnde afvoer.

Hydro@home vs traditionele
waterontharder

Hydro@Home is gekend voor moderne waterontharders van Belgische makelij. In tegenstelling tot traditionele modellen, hebben onze waterontharders geen elektriciteit nodig. Bovendien maken wij gebruik van de laatste generatie harsen, die door hun efficiëntie toelaten om een bijzonder hoge onthardingscapaciteit te garanderen in een compact toestel.

Traditionele waterontharders zijn groot omdat ze een zwak en verouderd ontwerp hebben. Compacte waterontharders zijn een bewijs van hun innovatief ontwerp. Superieure harsen maken een kleine harsinhoud mogelijk, en het ontbreken van complexe aansluiting maken onze toestellen compact en duurzaam.

Vermeld het gewenste toestel bij je offerte. Twijfel je? Wees gerust, we raden je altijd een toestel aan dat optimaal is voor jouw specifieke situatie.

simplex one product
 • Simplex:
  voor normaal gezinsgebruik
 • Compact:
  past in ieder huis of appartement
 • Duurzaam:
  afgeregeld voor minimaal zout- en waterverbruik
 • Eenvoudig:
  zonder elektriciteit, geen ontregelingen, geen verbruik
 • Krachtig:
  krachtige maar compact toestel dankzij superieur hars
 • Verlengde levensduur:
  20 tot 25 jaar
200BL no background
 • Duplex:
  voor een kleine onderneming: Airbnb, horeca, kantoor,…
 • Compact:
  past in ieder huis of appartement
 • Duurzaam:
  afgeregeld voor minimaal zout- en waterverbruik
 • Eenvoudig:
  zonder elektriciteit, geen ontregelingen, geen verbruik
 • Krachtig:
  De krachtigste compacte ontharder dankzij superieur hars
 • Verlengde levensduur:
  20 tot 25 jaar
Hydropure 3D alpha cropped
 • Hydropure:
  drinkwaterfilter op basis van actieve kool.
 • Perfect drinkwater:
  neutraliseert onaangename geur, kleur en smaak uit jouw water.
 • Duurzaam:
  weg met wegwerpplastic, minder pmd en beter voor het milieu en jouw portemonnee. 
 • Eenvoudig:
  nooit meer sleuren met zware verpakkingen van flessenwater.
 • Krachtig:
  Met 3 liter actieve kool geniet je 12 jaar van perfect drinkwater. 
 • Verlengde levensduur:
  10 tot 15 jaar

Veelgestelde vragen over waterontharders

Hieronder vind je een antwoord op de meest voorkomende vragen in verband met een waterontharder. Niet gevonden wat je zoekt? Bezoek onze FAQ pagina of neem contact op met ons, we helpen je graag verder.

Een waterverzachter haalt de kalk uit het leidingwater, alvorens het in jouw huis verdeeld wordt. Dit gebeurt met behulp van harsen, die de opgeloste kalk in het water gaan vasthouden. Een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling is tot nu toe de enige echt beproefde technologie voor residentiële ontkalking van water. Ontdek hoe een Hydro@Home waterontharder werkt.

Er zijn andere soorten toestellen en methoden bekend die het water niet ontharden, maar het neerslaan van de kalk zouden tegengaan. De kalk wordt echter niet uit het water verwijderd. Vaak is hun doeltreffendheid in de praktijk beperkt, soms zelfs twijfelachtig of niet echt geschikt voor huishoudelijke toepassingen. Informeer u dus goed indien u een alternatief systeem zou overwegen. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten voor advies

Waterontharders verwijderen de kalk echt uit het water. Andere systemen, zoals polyfosfaatdoseertoestellen neutraliseren bijvoorbeeld het effect van kalkneerslag. Fysisch kalkwerende toestellen (bv. magnetisch) worden dan weer verondersteld te vermijden dat de kalk in het water neerslaat. Uit tests van verschillende fysische kalkwerende toestellen blijkt dat we kritisch mogen staan tegenover de goede werking ervan. In perfecte (laboratorium-)omstandigheden halen ze soms behoorlijke resultaten, maar in een praktijkomgeving is de werking eerder onvoorspelbaar en beperkt. Ze werken meestal enkel bij temperaturen die lager liggen dan die van een centrale verwarming en bij een beperkt debiet. Verder speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol. 

Een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling is tot nu toe de enige beproefde technologie voor huishoudelijke ontkalking van water. Aarzel niet om ons vrijblijvend om advies te vragen. 

In de waterverzachter wordt het leidingwater door een harstank gestuurd, waar de calcium- en magnesiumionen in het water (die de kalkneerslag veroorzaken) vervangen worden door onschadelijke natriumionen. Men noemt dit proces ionenuitwisseling. Wanneer het hars verzadigd is met kalk-ionen, dan wordt dat telkens opnieuw hernieuwd door de harskolom te spoelen met pekelwater. Dit proces wordt regeneratie genoemd. Ontdek hier in detail hoe een waterontharder werkt

Bij regeneratie geeft de zoutoplossing een deel van de aanwezige natriumionen af en vervangt ze door calcium- en magnesiumionen die zich op de harsbolletjes hebben vastgezet. Deze calcium- en magnesiumionen en de overtollige natriumionen worden met de zoutoplossing naar de riool afgevoerd. Bekijk hier de werking van een waterverzachter

Voor de regeneratie van het hars mogen enkel speciale zouten voor ontharders worden gebruikt. Alleen die zouten garanderen een geheel zuivere zoutoplossing, zonder verspilling. Ben je onzeker over welk waterontharder zout je moet gebruiken bij jou type waterontharder? Contacteer dan onze servicelijn via: +3255690084.

Het ideale zachte water bevat geen kalk en heeft een hardheidsgraad van 0°fH. Zo voorkom je natuurlijk kalkafzetting, maar krijg je ook een maximum aan besparingen (energie, zeep- en kalkverwijderende producten) en een aanzienlijk stijgend comfort (minder onderhoud en het wellness-effect van zacht water). Alle voordelen van zacht water vind je hier op een rijtje. Dat ideaal zou zo veel mogelijk bereikt moeten worden. Indien een resthardheid gewenst wordt, kan dit ingesteld worden.

De kwaliteit van ons leidingwater, hangt af van de bodemlagen waar het doorheen sijpelt alvorens het opgepompt wordt. De waterhardheid wordt vaak uitgedrukt in Franse graden (°fH), waarbij 1 °fH overeenstemt met 10 mg kalksteen (CaCO3) per liter water. De niveaus van waterhardheid kunnen in volgende categorieën opgedeeld worden: 

NiveauWaterhardheid
Zacht water0-7 °F 
Middelhard water8-15 °F
Hard water16-30 °F
Zeer hard water> 30 °F
Waterhardheid uitgedrukt in Franse graden

In België komt natuurlijk zacht water bijna nergens voor, alleen in de Hoge Venen en in het noorden van de Limburgse Kempen komt water met minder dan 15 °fH hardheid uit de kraan. Ook in streken met gedeeltelijk centraal onthard water zal de hardheid hoger zijn en heb je nog steeds baat met een waterverzachter. Je kan de hardheid van het water in jouw streek opvragen bij de watermaatschappij, of wij kunnen ze bij jou thuis komen opmeten. Klik hier om een gratis watertest aan te vragen. 

Voor het regeneratieproces bij waterontharding wordt zout of natriumchloride gebruikt. Door verdunning met de rest van het afvalwater zal het milieuvervuilende effect verwaarloosbaar zijn. Bovendien is – alles in acht genomen – onthard water beter voor het milieu. Waarom?

 • Door het lagere energieverbruik bij het opwarmen van het water;
 • Door minder waspoeder, zepen en andere detergenten in het afvalwater (tot 50 % minder gebruik);
 • Door de langere levensduur van huishoudtoestellen en textiel.

Tenslotte moeten we ook vermelden dat moderne onthardingssystemen reeds efficiënt werken met aanzienlijk kleinere hoeveelheden zout. 

En als de waterverzachter gecombineerd wordt met bijvoorbeeld actieve kool filtratie, dan kan de afvalberg nog beperkt wordt omdat je dan geen flessenwater meer moet kopen.

Contacteer ons
vrijblijvend voor
meer informatie

Meet hier je
waterhardheid
online!

calculate waterhardness laptop screenshot

Een Hydro@Home waterontharder stopt kalkafzetting. Zo kan je jaarlijks veel besparen. Maar hoe hard is het water in jouw regio? En welke gevolgen heeft dit voor jouw woning? Doe de online waterhardheidstest.

Waarom kiezen
voor Hydro@Home?

Met Hydro@Home kies je voor de meest compacte waterontharder met de allerkleinste ecologische voetafdruk. Zo bespaart een Hydro@Home toestel jou nog dit jaar energie én geld. Hydro@Home? Samen richting perfect drinkbaar en zacht water met een ecologisch, economisch en sociaal voordeel voor iedereen! Ontdek alle voordelen hier!

100% volumetrische
werking

De waterverzachter past zich aan in functie van de gezinssituatie

Fijnere
harsen

Fijnere harsen, grote capaciteit, unieke, gepatenteerde technologie

Economisch &
ecologisch

Geen energieverbruik, laag water- en zoutverbruik per regeneratie

Small is
beautiful

Small is beautiful, compacte toestellen, grootse prestaties, passen in de kleinste ruimte

Zonder
elektriciteit

Geen energieverbruik, eenvoudige plaatsing zonder stopcontact, extra veilig

Made in
Belgium

Hoog kwalitatieve waterontharders & filters, 100% in België geproduceerd, lokale productie zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk