Een vlotte tandem: maatwerkbedrijf De Brug produceert de waterontharders van Hydro@Home

hydro@home waterontharders productie De Brug

Een plek voor iedereen

Vzw De Brug is een maatwerkbedrijf dat al sinds 1973 passend werk aanbiedt aan mensen die omwille van een fysieke of mentale beperking moeilijk hun weg vinden naar het reguliere arbeidscircuit. De afdeling Waterbehandeling van dit bedrijf staat volledig ten dienste van Hydro@Home: hier worden de verschillende toestellen geassembleerd, gelast, getest, verpakt en klaargemaakt voor distributie.

Afdelingshoofd Christine Van Dijck: “Ik sta soms perplex van wat onze mensen, ondanks hun beperking, allemaal kunnen. Het komt erop aan om voor iedereen de juiste plek te vinden. Sommige mensen leggen zich toe op eenvoudige, repetitieve taken, terwijl anderen veel complexere opdrachten aankunnen. Het pakket is dan ook erg divers: zo doen wij bijvoorbeeld ook magazijnbeheer, aankopen bij leveranciers en tal van administratieve taken. Enkel de productontwikkeling, engineering en het spuitgieten van bepaalde onderdelen gebeurt bij Hydro@Home zelf. Maar die zitten hier vlakbij, letterlijk een deur verder: we kunnen dus makkelijk overleggen.”

Maatwerkbedrijf: sociaal én duurzaam

Delta koos bewust voor De Brug omwille van het sociale aspect. Maar daarnaast is het ook bijzonder praktisch én duurzaam om de productie van de toestellen lokaal te houden. Van Dijck: “De oorspronkelijke bedenker van de hydraulische waterontharder zag meteen de voordelen van een samenwerking met De Brug. Door de productie lokaal uit te besteden, kon hij zich volop toeleggen op de uitbouw van zijn bedrijf, terwijl hij toch het overzicht op de productie behield. Maar wij van De Brug zijn natuurlijk ook dankbaar: zonder Hydro@Home zou onze afdeling Waterbehandeling immers niet eens bestaan.”

Blik op de toekomst

Inmiddels draait de samenwerking op volle toeren en vormen beide bedrijven al zo’n twintig jaar een vlotte tandem. Vandaag staan twintig medewerkers en vijf begeleiders van De Brug in voor de productie van alle huidige toestellen van Hydro@Home. Maar uiteraard wordt er ook al naar de toekomst gekeken. “We moeten blijven innoveren”, besluit Van Dijck. “Delta is volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe productlijnen en de medewerkers van De Brug staan klaar om ook die met veel goesting en vakmanschap te vervaardigen. Dat is ook een groot voordeel van een maatwerkbedrijf als het onze: door onze waaier aan activiteiten hebben wij enorm veel technische vaardigheden onder één dak.” Het is dan ook duidelijk dat het mooie ‘Made in Belgium’-verhaal van Hydro@Home en vzw De Brug nog lang niet ten einde is.