Wat omvat het onderhoud van een waterontharder precies?

wat omvat het onderhoud van een waterontharder precies

Van een waterontharder verwacht u een optimale werking. Om dat te garanderen is een regelmatig onderhoud aangewezen. Maar hoe vaak moet u uw toestel laten nakijken? En wat gebeurt er precies tijdens zo’n onderhoudsbeurt? U ontdekt het in dit artikel.

Beperkt onderhoud

Door een waterontharder in huis te halen, bespaart u heel wat tijd en geld. U hoeft minder te poetsen, uw huishoudtoestellen gaan langer mee, u bespaart op zeep en wasmiddelen, … Om van die voordelen te blijven genieten, is het weliswaar belangrijk dat u uw waterontharder goed onderhoudt. U hoeft zich daarover echter helemaal geen zorgen te maken: het onderhoud blijft beperkt tot het bijvullen van het zoutreservoir en een sporadisch nazicht van uw toestel door een technicus.

Maandelijkse controle van de zoutvoorraad

Omdat de harsen die uw water ontharden af en toe regenereren met pekelwater, moet er altijd voldoende regeneratiezout in het reservoir aanwezig zijn. Als het regeneratiezout op is, kunnen de harsen namelijk niet regenereren en zal er tijdelijk hard water uit uw kranen komen.

In de regel volstaat het om één keer per maand uw zoutvoorraad te controleren en indien nodig bij te vullen. Hoeveel zout u precies verbruikt, hangt af van uw waterverbruik en van de hardheid van uw water. Goed om te weten: de waterontharders van Hydro@Home zijn bijzonder zuinig. Per regeneratie hebben ze slechts 300 gram zoutnodig.

Nazicht door een professional

Daarnaast is het aangewezen om uw toestel af en toe te laten nakijken en onderhouden door een professional. U kunt daarvoor terecht bij uw installateur of onderhoudsfirma.

Tijdens een nazicht zal men:

  • de waterhardheid meten om na te gaan of de hardheid van uw inkomend leidingwater niet veranderd is. Indien nodig worden de instellingen op het apparaat aangepast.
  • de verschillende onderdelen van uw toestel nakijkenen testen.
  • indien nodig onderdelen reinigen.
  • uw waterontkalker bijstellen om een optimale waterontharding te garanderen.

Een nazicht van uw waterontharder is belangrijk om mogelijke problemen, waarvan de oorzaak meestal extern is, tijdig op te sporen. Normaal gezien volstaat het om uw toestel tweejaarlijks te laten controleren.

Tip: de contactgegevens van uw installateur of onderhoudsfirma vindt u meestal op de sticker die op uw toestel hangt.