Waterhardheid meten: hoe hard of zacht is het water in uw regio?

waterhardheid meten hoe hard of zacht is het water in uw regio

Wat is hard water?

De hardheid van water is afhankelijk van de hoeveelheid calcium en magnesium die erin aanwezig is. Waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F) en soms in Duitse graden (°D), waarbij 1 °F gelijk is aan 0,56 °D.

Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige mineralen spreken we over zacht of hard water. Water van 0 °F is volledig zacht water dat helemaal geen kalk bevat, maar dat komt nergens in België voor. De hardheden kunnen soms oplopen tot 50 °F of meer, wat extreem hard water is.

De waterhardheid in Vlaanderen

Hoe hard het water in uw regio is, kunt u makkelijk opzoeken op de site van De Watergroep, het officiële Vlaamse waterbedrijf.

Per gemeente krijgt u er de waterhardheid in Franse én in Duitse graden. Bovendien vindt u er gedetailleerde informatie over de herkomst en de samenstelling van uw drinkwater.

Zelf de waterhardheid testen

Wilt u de hardheid van het water dat bij u uit de kraan komt testen, zodat u zeker bent? Dan kunt u daarvoor een speciale testkit met een druppeltester (of met teststrookjes) gebruiken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Te hard water in uw regio? Kies voor een waterontharder

Hard drinkwater is niet slecht voor de gezondheid, maar heeft wel tal van andere nadelen. Als de waterhardheid in uw regio erg hoog is, kunt u de installatie van een waterverzachter overwegen. Met zacht water in huis verhoogt u uw comfort enorm!