Welke soorten zouten gebruikt u het best voor uw waterontharder?

welke soorten zouten gebruikt u het best voor uw waterontharder

Er bestaan heel wat soorten waterontharders, en dus hoeft het niet te verbazen dat er ook heel wat soorten regeneratiezout en hars bestaan. En hoewel in principe elk merk van zout compatibel is met Hydro@Home-waterontharders, zetten we hieronder graag even alles voor u op een rijtje.

Hars voor waterontharders

De hars in een ontharder werkt als ionenwisselaar: het water gaat door de hars, waarin de kalkdeeltjes blijven kleven en verwisseld worden door andere onschadelijke deeltjes. Op die manier produceert de ontharder zacht water. De ionenwisseling kan gebeuren tot de hars verzadigd is en moet regenereren. Omdat Hydro@Home de fijnste harsen op de markt gebruikt, die meer korrels per liter bevatten dan andere harsen, heeft Hydro@Home een grotere onthardingscapaciteit en moeten de ontharders minder snel regenereren.

Zoutkristallen versus tabletten

Regeneratiezout heeft als functie om de harsen in uw ontharder te regenereren. Wanneer de hars verzadigd is, verwijdert een zoutspoeling namelijk de kalkdeeltjes uit de hars. Dat zout is veelal verkrijgbaar in de vorm van zoutkristallen of tabletten. En hoewel tabletten vaak de populairste keuze zijn, is er eigenlijk maar weinig verschil met zoutkristallen. Wel lossen kristallen sneller op en zijn ze beter voor het milieu. Maar al bij al is de kwaliteit van het zout belangrijker dan de vorm. Zolang u zout gebruikt dat voldoet aan de Europese EN973A-norm bent u er zeker van dat het zout voldoende zuiver is. Zout dat niet aan die kwaliteitseis voldoet, kan de werking en de levensduur van uw waterontharder benadelen. Gebruik ook liever geen verschillende soorten zout door elkaar.

Zoutblokken: een compacte keuze

Omdat zout meestal in zakken van 25 kilogram geleverd wordt, heeft u met een paar zakken meestal genoeg voor het hele jaar. Maar als u weinig opslagruimte heeft, kunnen zulke zakken lelijk in de weg liggen. Voor de Delta Escalada en de Delta Morava hebben we daarom handige zoutblokken. Die wegen slechts 2,3 kilogram per stuk en worden geleverd per vier. Maar uiteraard zijn beide ontharders ook compatibel met zouttabletten en kristallen.

Meer info over welk zout te gebruiken? Klik hier.