|

Zo kunt u water ontharden zonder elektriciteit!

zo kunt u water ontharden zonder elektriciteit

Als u besloten hebt om een waterontharder aan te schaffen, kan de zoektocht naar het perfecte exemplaar voor uw situatie een behoorlijke uitdaging vormen. Er zijn immers talloze modellen op de markt, wat uw keuze er niet gemakkelijker op maakt. Een van de eerste dingen die u wellicht opvalt, is dat de overgrote meerderheid waterverzachters op elektriciteit werkt. Laten we eens van naderbij bekijken of dat systeem wel zo interessant is.

Spoeling bij waterontharders op elektriciteit

Elektronische waterontharders worden in de markt gezet als ‘slimme ontharders’ die aan uw persoonlijke ritme aangepast worden. Wanneer een waterontharder bijvoorbeeld zijn capaciteit bereikt, moet deze spoelen en regenereren. Terwijl de spoeling gebeurt, kan het toestel niet ontharden. Als u op hetzelfde moment water wilt gebruiken, zal dat dus water zijn dat niet onthard werd. Omdat de spoeling van zo’n ontharder al snel twee uur duurt, wordt deze bij elektrische ontharders vaak geprogrammeerd op een vast tijdstip – meestal ‘s nachts. Alleen wordt de capaciteit zelden bereikt op het geprogrammeerde tijdstip. Daardoor loopt u niet alleen het risico om alsnog hard water te gebruiken totdat uw waterontharder regenereert, maar ook dat u de volledige capaciteit van uw ontharder niet benut.

Spoeling bij hydraulische waterontharders

Bij hydraulische waterontharders onderscheiden we twee types.

  • Bij simplex waterontharders gebeurt de spoeling op het moment dat het verzadigingspunt bereikt wordt. Dat kan enkel tijdens het waterverbruik waardoor u tijdelijk hard water zult krijgen. Bij een waterverzachter van Hydro@Home duurt zo’n spoeling gelukkig maar vijftien minuten.
  • Bij een duplex systeem gebeurt hetzelfde, maar dankzij de dubbele capaciteit geniet u 24 op 24 van zacht water: wanneer de ene fles spoelt, levert de andere nog steeds zacht water.

Nadelen van waterontharders op elektriciteit

Hoewel waterontharders op elektriciteit veelbelovend klinken, zijn er nog enkele belangrijke nadelen aan verbonden:

  • In geval van stroompanne werken ze uiteraard niet, en dient u alles opnieuw in te stellen.
  • De werkelijke kostprijs van deze ontharders loopt al snel op door hun elektriciteitsverbruik en omdat ze meer regeneratiezout verbruiken.
  • Bovendien zijn de onderhoudskosten hoger: schade aan elektronische onderdelen is niet alleen duurder, maar vaak ook ingewikkelder dan die aan mechanische onderdelen. Daardoor moet u ook langer wachten op herstel van uw ontharder.

Delta water softener: innovatie zonder elektriciteit

De waterontharders van Hydro@Home behoren tot de zuinigste op de markt. Hoewel er elektrische toestellen zijn die goedkoper zijn in aankoop, komt u er met Hydro@Home voordeliger van af als u rekening houdt met het verbruik van elektriciteit, regeneratiezout en spoelwater. Ze spoelen immers niet onnodig. Slim gezien!

Lees meer…