Zó werkt regeneratiezout

zout tabletten waterontharder

Uw waterontharder maakt gebruik van regeneratiezout of onthardingszout om de harsen in het toestel te reinigen als die verzadigd zijn. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Een woordje uitleg.

Regeneratie van harsen

De waterontharders van Hydro@Home werken op basis van ionenuitwisseling en bestaan uit drie onderdelen: een harsfles, een zoutreservoir en een stuurkop. Het zijn de harsbolletjes in de harsfles die het water ontkalken. Ze houden de kalk uit het water vast totdat ze verzadigd zijn. Op dat moment moeten de harsen gereinigd (geregenereerd) worden met pekelwater. Dat is een oplossing van zout uit het zoutreservoir en water. Als de verzadigde harsen in aanraking komen met pekelwater, laten ze de kalkdeeltjes terug los. De kalk (en het magnesium) worden dan van de hars gespoeld, waarna deze stoffen via de riool worden afgevoerd.

Drie soorten regeneratiezout

Afhankelijk van de manier waarop het gewonnen wordt, onderscheiden we drie types onthardingszout: rotszout, zeezout en ingedampt zout. Alle drie deze soorten bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride (NaCl). In tegenstelling tot gewoon keukenzout zitten er in regenereerzout geen ijzer en carbonaten. Die zouden de hardheid van het water namelijk doen toenemen, in plaats van doen dalen.

In principe kunt u voor uw waterontharder elke soort regeneratiezout gebruiken. Chemisch gezien is er nauwelijks verschil en het is dan ook niet nodig om voor de duurste soort zout te kiezen.

Uw zoutreservoir moet u bijvullen in functie van uw waterverbruik en van de hardheid van uw water. Controleer zeker eenmaal per maand uw zoutvoorraad. Zonder regeneratiezout kunnen de harsen namelijk niet regenereren en zal er tijdelijk hard water uit uw kranen komen.

Is regeneratiezout schadelijk voor het milieu?

U hoeft zich geen zorgen te maken: het pekelwater dat na het regenereren via de riool wordt afgevoerd is honderd procent veilig. Het regeneratiezout komt trouwens nooit in uw drinkwater terecht, aangezien het enkel dient om de harskorrels te regenereren.

Wenst u meer informatie over regeneratiezout? Klik hier.