Wanneer spreken we van hard water … en wanneer wordt het een probleem?

kalkaanslag kraan

Een waterverzachter is – de naam zegt het al – een toestel om water minder hard te maken. Maar wat is hard water precies, wat zijn de nadelen en vanaf wanneer grijpt u het best in? U ontdekt het in dit artikel.

Wat is hard water precies?

Hard water is water dat calcium en magnesium bevat. Beide mineralen zijn cruciaal voor onze gezondheid. Zo is calcium goed voor onze beenderen en tanden. Ook magnesium helpt de botopbouw en heeft daarnaast nog tal van andere voordelen. Hard water drinken is dan ook helemaal niet schadelijk voor de gezondheid. Het calcium en magnesium dat je lichaam nodig heeft, haal je echter niet uit leidingwater maar uit de zuivel die je dagelijks eet en drinkt.

Toch is hard water in uw huishouden gebruiken geen aanrader. Het heeft namelijk ook tal van nadelen. Wanneer water dat rijk is aan calcium en magnesium verwarmd wordt of wanneer het in contact komt met de lucht, zal het namelijk kalkafzetting veroorzaken. Dat is vooral hinderlijk in uw badkamer en uw keuken: de waterdruppels drogen namelijk op en de kalk blijft achter. Uiteraard vindt niemand het leuk om zijn kranen, badwand en douchekop om de haverklap te moeten schoonschrobben om de kalk te verwijderen.

Daarnaast zet kalk zich ook af aan de verwarmingselementen van uw huishoudapparaten. Onder meer uw vaatwasser, uw wasmachine, uw waterkoker en uw koffieapparaat hebben te lijden onder het gebruik van te hard water. Uw toestellen zullen minder efficiënt werken en zullen ook sneller de geest geven. Door een waterontharder te installeren, verlengt u dan ook de levensduur van uw toestellen en spaart u op die manier geld uit.

De hardheid van water meten

De hamvraag is natuurlijk: hoe hard is te hard? Vanaf welk punt zal uw leidingwater problemen opleveren? Voor we dat vertellen, moet u eerst weten dat de hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F) en soms in Duitse graden (°D), waarbij 1 °F gelijk is aan 0,56 °D.

Volledig zacht leidingwater van 0°F komt eigenlijk nergens voor. Elk huishouden heeft dan ook met kalk te maken. Hoe harder het water, hoe meer kalkafzetting en hoe meer problemen u zult ondervinden. Wilt u weten hoe hard het leidingwater in uw regio precies is? Dan kunt u dat meten met behulp van een druppeltester. Afhankelijk van uw meetresultaat kunt u besluiten om al dan niet een waterontharder in huis te halen.