Helpt een waterontharder tegen eczeem?

helpt een waterontharder tegen eczeem

Eczeem: een groep van aandoeningen

Als we over eczeem spreken, dan hebben we het niet over één specifieke kwaal, maar over een groep van verschillende huidaandoeningen die slechts gedeeltelijk met elkaar verwant zijn. Soms zijn er symptomen zoals roodheid, geschilferde huid, blaasjes of bultjes, maar niet altijd. Ook brengt eczeem vaak jeuk met zich mee.

Eczeem is gelukkig niet besmettelijk. Als de huid niet goed behandeld wordt, kunnen er wel bacteriën op voorkomen die mogelijk besmettelijk zijn.

De oorzaken van eczeem

Sommige mensen hebben een aangeboren aanleg voor eczeem. Daarnaast kunnen ook contact met bepaalde chemische stoffen of overbelasting van de huid eczeem veroorzaken. Er wordt vaak gezegd dat hard water eczeem in de hand werkt, maar dat verband is niet wetenschappelijk aangetoond.

Wel is het zo dat hard water de huid kan uitdrogen door de aanwezigheid van calcium- en magnesiumdeeltjes. Die hebben namelijk een dehydraterend en vaak ook irriterend effect. Daarnaast gebruiken mensen die zich wassen met hard water in de regel meer zeep en shampoo, omdat die minder goed oplossen dan in zacht water. Als u sowieso al gevoelig bent voor eczeem, kan uw huid door een teveel aan zeep nog meer geïrriteerd raken.

Wees voorzichtig, gebruik een waterontharder

Hebt u vaak last van eczeem of een andere vorm van huidirritatie? Dan is het aangewezen om spaarzaam om te springen met zepen en shampoos. Uw dermatoloog zal dit beamen. Ook beperkt u maar beter douches en baden met hard water. Door een waterontharder te installeren, hebt u op elk moment zacht water in huis en vermijdt u dat uw huidproblemen verergeren. Bovendien bespaart u op shampoos en zepen én geniet u van de talloze andere voordelen van zacht water.

Neem gerust contact op voor meer informatie over onze huishoudelijke waterontharders.