Het geheim voor betere koffie? Kalk verwijderen!

het geheim voor betere koffie kalk verwijderen

Professionele barista’s weten het maar al te goed: kalk is nefast voor koffiemachines. Wie zelf een Senseo of ander automatisch koffiezetapparaat bezit, krijgt dan ook regelmatig de melding dat het tijd is om het toestel te ontkalken. Maar waarom is ontkalken zo belangrijk? En hoe doet u dat dan precies?

Kalk: de vijand van koffiezetapparaten

Of u nu over een professioneel of een huishoudelijk koffiezetapparaat beschikt: kalk is de grote boosdoener wanneer het op defecten aankomt. Doordat het water in een koffiezetapparaat verhit wordt, vindt er meer kalkafzetting plaats. De koffiemachine begint minder efficiënt te werken en laat het uiteindelijk helemaal afweten.

Kalk en de smaak van koffie

De hardheid van het water heeft een grote invloed op de smaak van uw koffie. Sommige professionele barista’s gebruiken enkel zacht water, want zij weten: hoe zachter het water, hoe minder kalk en mineralen het bevat. En hoewel zowel kalk als magnesium smaak helpen onttrekken, is een teveel van deze twee nefast voor uw koffie. Kalk bindt zich ook aan andere mineralen in het water, en geeft koffie zo een vlakke of zelfs modderige smaak.

Hoe koffiemachines ontkalken?

Daarom moet u uw koffiemachine dus regelmatig ontkalken. Het beste doet u dit maandelijks.

  • Vul het waterreservoir van uw koffiemachine tot het maximumvolume
  • Voeg een scheut azijn, citroensap of speciale ontkalker toe
  • Laat het reservoir helemaal leeglopen (vergeet niet om een opvangbakje te voorzien). Druk op de knop voor twee kopjes voor het snelste resultaat
  • Herhaal deze behandeling
  • Spoel uw koffiemachine minstens drie keer na met enkel water om alle resten kalk, citroen, azijn of ontkalker te verwijderen

Tip: hebt u een Senseo-apparaat? Leg een gebruikte pad in de padhouder voor u begint met ontkalken. Zo voorkomt u dat kalk in de tuit vast komt te zitten.

Verkalking voorkomen

Daarnaast kunt u verkalking voorkomen door zacht water te gebruiken. Dat spaart u niet alleen heel wat tijd uit, maar komt ook de smaak van uw koffie ten goede. In sommige gevallen schrijft een professioneel koffiezetapparaat een bepaalde resthardheid voor. Die kunt u met een Delta Waterontharder perfect instellen. Zo geniet u keer op keer van perfecte koffie!