Kan er bacteriegroei ontstaan door een waterontharder?

kan er bacteriegroei ontstaan door een waterontharder

Bacteriegroei in stilstaand water

Overal waar water stilstaat, kunnen bacteriën groeien. Dat komt omdat er zich in stilstaand water door microbiële processen een slijmlaag of ‘biofilm’ vormt. Die kan al voorkomen bij water dat vier uur stilstaat. Deze biofilm vormt het ideale klimaat voor allerlei waterbacteriën, waarvan legionella de bekendste is. De legionellabacterie is bijzonder gevaarlijk en kan een ernstige longontsteking, de zogenaamde ‘veteranenziekte’, veroorzaken. Met stilstaand water is het dus altijd opletten geblazen.

Ook in uw waterleiding of waterontharder kunnen er bacteriën ontstaan als het water er langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld als u met vakantie bent. Bacteriegroei in een waterontharder heeft dus niet specifiek met de ontharder zelf te maken, maar wel met het water dat erin stilstaat.

Compacte toestellen zijn veiliger

Door hun gepatenteerde technologie zijn de waterontharders van Hydro@Home bijzonder compact. Een Delta-ontharder bevat maximaal 1 liter water. Dat is veel minder dan in alle leidingen van de woning samen én veel minder dan in een traditionele grote waterontharder. Door te kiezen voor een ontharder van Hydro@Home geeft u bacteriegroei dan ook veel minder kans.

Hoe bacteriën in uw waterleiding vermijden?

Bent u langere tijd niet thuis geweest? Dan doet u er goed aan om uw kranen even te laten lopen om zo het water dat heeft stilgestaan uit uw leidingen weg te spoelen. Doe dit ongeacht of u een waterontharder hebt of niet. Op die manier vermijdt u dat u in aanraking komt met waterbacteriën.

Geen zorgen met een Hydro@Home-waterontharder

De conclusie is duidelijk: een Delta-ontharder verhoogt de kans op bacteriegroei niet en als u bovendien uw leidingen af en toe goed doorspoelt, hoeft u helemaal niet bang te zijn voor een besmetting met legionella of andere waterbacteriën.