|

Vissen en zacht water: een goede combinatie?

vissen en zacht water een goede combinatie

Bent u allergisch aan katten of honden, maar wilt u wel graag wat leven in huis? Of wordt u helemaal rustig van de sierlijke bewegingen van gyppy’s, discusvissen of platy’s? Als u besluit om vissen in een aquarium te houden, dan wilt u ze natuurlijk de best mogelijke leefomstandigheden bieden. Is het dan aangewezen om te kiezen voor zacht water?

De ene vis is de andere niet

Of een vis gedijt in hard of zacht water hangt van de soort af. Sommige vissoorten zwemmen het liefst in hard water. Andere, vooral tropische vissen, voelen zich prettiger in zacht water. Zo geldt voor elke vis een optimale hardheid.

Het is uiteraard aangewezen om in uw aquarium het water van de natuurlijke biotoop van de vis zo goed mogelijk na te bootsen. De discusvis leeft bijvoorbeeld uitsluitend in Zuid-Amerika, in het Amazonegebied. In vergelijking met onze wateren is het Amazonewater zeer zuiver en zacht. Het water is er vrij van opgeloste kalk, waardoor het zuur reageert. Wilt u deze vis in een aquarium houden, dan moet u het vullen met water met een hardheid rond de 0,8 DH en een zuurtegraad boven de 5 pH.

Mogelijke problemen

Als u vissen in water met de verkeerde hardheid houdt, dan kunnen er vrij snel huidproblemen opduiken. De slijmlaag van de vissenhuid wordt dan namelijk aangetast.

Wilt u verschillende soorten vissen houden die elk een andere waterhardheid vereisen, dan is het beter om meerdere aquariums te installeren. Verschilt de optimale hardheid niet zo veel van het water in het aquarium dat u wilt gebruiken, dan kunt de vissen alvast laten wennen door heel langzaam water uit hun toekomstige aquarium in hun huidige bak te laten druppelen.

Vraag raad!

Het mag intussen duidelijk zijn: u vermijdt maar beter dat u vissen in water van een verkeerde hardheid houdt. Informeer u daarom grondig in de dierenspeciaalzaak.