|

Wassen met hard of zacht water: wij deden de test

wassen met hard of zacht water wij deden de test

Om uw textiel, huid en haar perfect schoon te krijgen, spelen heel wat factoren mee. Denk maar aan de juiste producten en de frequentie waarmee u wast. Maar ook de waterhardheid speelt een belangrijke rol. Ontdek het verschil dat wassen met zacht water voor u kan maken.

Kleding en ander textiel wassen

De was doen: u ontkomt er niet aan. Of het nu om kleren, handdoeken of beddengoed gaat, al uw textiel moet regelmatig de wasmachine in. Om uw was perfect schoon te krijgen én een lange levensduur van uw favoriete kledingstuk te garanderen, bestaan er enkele tips:

  • Het juiste wasmiddel gebruiken,
  • De juiste hoeveelheid wasmiddel gebruiken,
  • Op de juiste temperatuur en het juiste toerental wassen (bekijk de wasinstructies),
  • Enkel wassen met een volle wastrommel.

Maar ook de waterhardheid speelt een belangrijke rol. Zo kost wassen met hard water u tot 20 procent meer energie en 50 procent meer zeep. Daardoor verliest uw textiel niet alleen sneller zijn kleur, de levensduur neemt aanzienlijk af en uw wasgoed voelt harder aan.

Huid en haar wassen

Een douche is praktisch genieten: u wilt niet alleen ontspannen, maar ook dat uw huid en haar in topconditie blijven. En met de juiste gewoontes is dat helemaal niet zo moeilijk:

  • Gebruik douchegel, zeep en shampoo die aangepast is aan uw huid- en haartype,
  • Gebruik niet te veel zeep, want dit droogt uw huid uit,
  • Was u niet te vaak en niet te warm. Te hete douches kunnen uw huid en haar uitdrogen, of net erg vettig maken.

Blijft u kampen met te droge of te vette haar en huid? Dan is uw water mogelijk te hard, waardoor u meer zeep nodig hebt. Bovendien kan de kalk op uw huid en haar achterblijven, met alle gevolgen van dien. Probeer de meest gevoelige delen van uw huid eens te wassen met zacht water. De kans is groot dat dit het probleem snel verhelpt!

Tijd voor een waterontharder

Zacht water heeft niet alleen tal van voordelen voor uw textiel, huid en haar; ook uw huishoudtoestellen varen er wel bij. Hard water verstopt immers uw waterleidingen en douchekoppen, het zorgt ervoor dat uw boiler meer energie verbruikt en veroorzaakt witte aanslag.