Zo bezorgt u zichzelf verkoeling tijdens de zomer

zo bezorgt u zichzelf verkoeling tijdens de zomer

De zomer is een fantastische periode om te genieten met het hele gezin. Lekker ontspannen, barbecueën, eropuit trekken, … het is allemaal mogelijk. Maar het warme weer kan ook knap lastig en zelfs gevaarlijk zijn. Met onze tips bezorgt u zichzelf de broodnodige verkoeling.

Vermijd oververhitting, zorg voor verkoeling

Het grote gevaar van aanhoudende hitte is oververhitting. Dat uit zich in hittestress en in sommige gevallen hittekrampen, hitte-uitputting of een hitteslag. Niet alleen voelt u zich daardoor behoorlijk miserabel, als u een zwakke gezondheid hebt kan het zelfs ernstige gevolgen hebben. Laat het zover niet komen!

1.Drink voldoende

Onder normale omstandigheden drinkt u het best 1,5 à 2 liter water per dag, maar als het echt heet is, moet u nóg meer drinken. Twee liter is dan een absoluut minimum. Wanneer u fysieke inspanningen doet, moet u zelfs minstens twee à vier glazen per uur drinken. Zo niet, dan loopt u risico op uitdroging of dehydratie.

Bier of cocktails vermijdt u het best. Er gaat niets boven water of thee(zonder suiker). Als u die zet met onthard water, zal het u des te meer smaken. Lijkt het u vreemd om bij heet weer warme thee te drinken? Nochtans is het een goed idee: u gaat ervan zweten, waardoor uw lichaam sneller zal afkoelen.

2.Draag aangepaste kledij

Draag dunne kleding, zodat u het niet te warm heeft en uw zweet makkelijk kan verdampen. Te weinig kleding dragen is geen goed idee; u beschermt zich maar beter tegen de felle zon. Zet daarom ook een hoed met brede rand of een pet op als u naar buiten gaat.

3.Houd uw huis koel

’s Ochtends en ’s avonds kunt u de ramen openzetten om koele lucht binnen te laten. Overdag houdt u de gordijnen het best dicht, zodat de zonnestralen buiten blijven.

Nog een belangrijke tip: zet apparatuur uit die warmte veroorzaakt en vermijd activiteiten die warmte veroorzaken: koken op fornuis, oven, strijken, … Een ideaal excuus om een beetje te luieren!

4.Neem verfrissende douches

Houdt u het niet uit van de warmte? Zoek dan afkoeling onder de douche en zet het water niet te warm. Eventueel kunt u ook gaan zwemmen. Veel plezier!