|

5 tips om duurzamer te wonen

5 tips om duurzamer te wonen

Duurzamer wonen hoeft geen heksentoer te zijn. Het spreekwoord ‘vele kleintjes maken een groot’ is in dit geval maar al te waar. Met onze tips komt u al een heel eind.

Neem uw eigen gedrag onder de loep

De goedkoopste oplossing om duurzamer te wonen is om uw eigen gedrag onder de loep te nemen. Maak bijvoorbeeld verstandig gebruik van energie en u bespaart al snel op uw energiefactuur. Enkele richtlijnen:

  • Laat lampen niet onnodig branden.
  • Schakel apparaten uit wanneer u ze niet gebruikt om uw sluimerverbruik te beperken.
  • Stel uw thermostaat enkele graden lager in: een graad lager bespaart u 7% energie.
  • Neem een douche in plaats van een bad.
  • Verminder uw afval door spullen te hergebruiken of recyclen.
  • Kies voor verantwoorde producten als u toch iets nieuws koopt.
  • Zet het deksel op de potten wanneer u kookt.

Maak uw woning groen

En dat mag u letterlijk én figuurlijk opvatten: haal planten in huis. Dat is goed voor de luchtkwaliteit van uw woning en voor uw welzijn.

Hoe zuinig u ook leeft, u kunt niet zonder energie. Daarom is kiezen voor groene stroom een goed idee. In het beste geval kunt u zelf energie opwekken met zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler, maar alle beetjes helpen!

Isolatie, dé beste aanpak voor duurzamer wonen

U hoeft niet meteen te investeren in dure verwarmingsapparatuur; bekijk eerst of u uw woning kunt isoleren. Verliest u energie langs het dak, de vloer, de gevel of uw ramen? Dan betaalt de investering zichzelf snel terug! Goed om weten: vanaf 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen voorzien zijn van dubbel glas en een geïsoleerd dak.

Schoonmaken met écht schone producten

Uw badkamer of keuken grondig poetsen met allerlei chemische producten geeft misschien een schoon gevoel, maar doet heel wat afvalstoffen in ons grondwater belanden. Kies zoveel mogelijk voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. En als u met zacht water poetst, heeft u minder schoonmaakproduct nodig.

Blijf elke dag bezig met duurzamer wonen

Duurzaam wonen doet u niet van de ene op de andere dag. Pak het liever in stappen aan en blijf ontdekken welke nieuwe manieren er zijn om nog duurzamer te leven. Is uw verwarmingsketel bijvoorbeeld aan vervanging toe? Kies dan voor een gascondensatieketel. Maar als hij nog prima werkt, kunt u daar gerust nog even mee wachten.