6 weetjes over regenwater

6 weetjes over regenwater

Regenwater wordt weleens gezien als een kostbaar geschenk uit de hemel. En terecht! We zetten enkele feiten op een rij.

1.Regenwater is helemaal gratis

Hier trappen we een open deur in, maar bedenk eens wat er tegenwoordig nog gratis is. Het lijstje is niet bepaald lang. Regenwater komt vooralsnog gewoon kosteloos uit de lucht gevallen, vaak met bakken tegelijk zelfs. Het enige wat u moet doen is het water opvangen en er uw voordeel mee doen.

2.Jaarlijks is er 750 l/m2 regenwater beschikbaar

Dat het in België vaak regent heeft zo zijn nadelen, maar ook minstens één groot voordeel: na verdamping blijft er jaarlijks zo’n 750 liter regenwater per vierkante meter beschikbaar.

3.Goed voor de helft van uw waterconsumptie

Een gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 200m³ water. Bijna de helft daarvan kunt u gratis krijgen door regenwater te recupereren. Zo bespaart u niet alleen op uw drinkwaterfactuur, maar beschermt u ook onze waardevolle grondwaterreserves. Elke liter regenwater die u gebruikt, is een liter leidingwater die u uitspaart.

4.Bruikbaar voor tal van toepassingen …

U kunt regenwater probleemloos gebruiken voor heel wat huishoudelijke klussen, zoals:

  • poetsen
  • kleren wassen
  • de auto wassen
  • de tuin besproeien

En uiteraard kunt u er ook het toilet mee doorspoelen.

5.… maar niet voor allemaal

Dat wil helaas niet zeggen dat u regenwater voor álles in uw huishouden kunt gebruiken. Om te drinken en te koken is regenwater bijvoorbeeld niet geschikt. Daarvoor gebruikt u bij voorkeur onthard leidingwater.

Ook in de badkamer is leidingwater onontbeerlijk: uzelf wassen en uw tanden poetsen met regenwater is om hygiënische redenen geen goed idee.

6.Regenwaterrecuperatie hoeft niet complex te zijn

Om regenwater te recupereren voor thuisgebruik kunt u tal van systemen installeren. Maar ook met eenvoudige middelen komt u al een heel eind. Zo kan een eenvoudige regenton in uw tuin al volstaan om water op te vangen om uw planten mee te besproeien.