Uw auto wassen met hard water? Geen goed idee!

uw auto wassen met hard water geen goed idee

Door het mooie weer hebt u wellicht zin om uw auto te wassen, want met een blinkende wagen bent u pas helemaal klaar voor de lente. En hoewel hard water in principe geen schade aan uw wagen toebrengt, kan het wel erg vervelend zijn. In het slechtste geval doet het u zelfs naar middeltjes grijpen die de lak van uw auto mogelijk beschadigen.

Hoe wast u uw auto het best?

Volg deze stappen voor een vlekkeloos resultaat:

  • Spoel uw wagen af met koud water om het grofste vuil te verwijderen. Een hogedrukreiniger kan wonderen doen voor uw velgen, maar wees er voorzichtig mee in de buurt van het koetswerk om de lak zeker niet te beschadigen.
  • Zeep de auto zachtjes in met autoshampoo (geen gewone detergent). Ga in geen geval aan de slag met een gewone spons, want dat kan krassen veroorzaken. Kies liever voor een zacht zeemvel.
  • Last van hardnekkige vlekken? Schrob er niet te hard op, maar behandel ze met een aangepast product dat de vlekken helpt losweken.
  • Spoel alle shampoo grondig af.

Hard water maakt ook hardnekkige vlekken

Als u uw auto eindelijk gewassen heeft, wilt u natuurlijk dat die smetteloos blijft. Hard water durft hierbij roet in het eten te gooien, want het laat weleens vlekken achter wanneer de niet-oplosbare mineralen indrogen. Enkele tips:

  • Droog uw wagen meteen af na het wassen.
  • U kunt de vlekken met azijn verwijderen. Houd er wel rekening mee dat u uw wagen daarna zeker moet waxen, omdat azijn de beschermlaag van de lak aantast.
  • U kunt uw auto met regenwater wassen.

De beste oplossing? Uw wagen poetsen met zacht water. Dan hoeft u hem zelfs niet af te drogen. En dat bespaart u niet alleen tijd en schoonmaakmiddel, maar ook tonnen frustratie.