|

Een condensatieketel en een waterontharder: de ideale combo!

een condensatieketel en een waterontharder de ideale combo

Almaar meer mensen kiezen vandaag een duurzaam verwarmingssysteem voor hun woning. Een condensatieketel mag dan wel een hoog rendement hebben en erg energiezuinig zijn, hij stelt ook hogere eisen aan de kwaliteit van het water. Een woordje uitleg.

Hoe werkt een condensatieketel precies?

Net zoals een traditionele verwarmingsketel maakt een condensatieketel gebruik van water dat wordt verwarmd. De warmte die daarvoor nodig is, wordt opgewekt door de verbranding van aardgas (bij een gascondensatieketel) of stookolie (bij een oliecondensatieketel).

Bij een gewone verwarmingsketel worden de rookgassen die tijdens de verbranding ontstaan, gewoon afgevoerd via een schoorsteen. In het geval van een condensatieketel daarentegen worden die gassen, die voor een groot deel uit hete waterdamp bestaan, opgevangen. Op die manier kan de nuttige warmte-energie uit deze dampen gerecupereerd worden door ze terug af te geven aan het verwarmingscircuit.

Een condensatieketel:

  • biedt het nodige warmtecomfort
  • heeft een hoog rendement en een laag verbruik
  • is milieuvriendelijk (omdat hij weinig CO2 en stikstofoxide uitstoot)
  • maakt amper lawaai

Het belang van kwalitatief water

Een moderne condensatieketel is niet meer te vergelijken met de gietijzeren ketels van oude cv-installaties. Het eigentijdse systeem heeft veel dunnere wanden, is gebaseerd op een fijnere techniek en heeft veel minder water nodig. Daardoor zijn deze installaties echter wel een stuk gevoeliger voor kalkafzetting. Te hard water gebruiken is dan ook nefast voor de goede werking van uw condensatieketel.

Kijkt u er de technische fiche van uw condensatieketel maar eens op na. U vindt er ongetwijfeld een tabel met grenswaarden voor de hardheid van het water. In de meeste gevallen voldoet onbehandeld leidingwater niet. De installateur van uw condensatieketel zal u hier zeker op wijzen.

Kies voor het comfort van een waterontharder

Is het water in uw streek te hard voor een condensatieketel? Dan is de oplossing eenvoudig: installeer een waterontharder. Zo bent u niet alleen verzekerd van een optimale werking van uw condensatieketel, maar geniet ook de vele andere voordelen die een waterontharder te bieden heeft.

Wilt u graag meer informatie over de installatie van een waterontharder? Neem vandaag nog contact met ons op!