Hebt u echt gedemineraliseerd water nodig voor uw strijkijzer?

hebt u echt gedemineraliseerd water nodig voor uw strijkijzer

Strijken is niet bepaald het leukste klusje ter wereld. Om u extra werk te besparen, is het dan ook belangrijk dat u uw strijkijzer met het juiste water vult. Maar betekent dit dat u enkel gedemineraliseerdwater kunt gebruiken, of bestaan er goedkopere oplossingen die toch veilig blijven voor uw strijkijzer? Een woordje uitleg.

Wat is gedemineraliseerd water?

Gedemineraliseerd water is water waaruit álle zouten die normaal gezien in leidingwater zitten, verwijderd zijn. De manier waarop dit gebeurt, kan verschillen, vandaar dat we bijvoorbeeld ook spreken over gedestilleerd water of gedeioniseerd water.

Gedemineraliseerd water wordt gebruikt om te strijken en is verkrijgbaar in flessen of jerrycans. Het heeft als voordeel dat er na verdamping geen vaste stoffen achterblijven. Dat betekent dat er bij het strijken geen ‘droogrest’ ontstaat die de stoomgaatjes van uw strijkijzer kan verstoppen.

Lees de gebruiksaanwijzing van uw toestel

Het ene strijkijzer is het andere niet. Zo zijn er modellen die u enkel kunt gebruiken met gedemineraliseerd water. Ander types zijn dan weer uitgerust met een speciale filter en mag u net niét vullen met gedemineraliseerd water. Vooraleer u aan de slag gaat, is het dan ook verstandig om er de gebruiksaanwijzing van uw strijkijzer op na te slaan. Zo bent u honderd procent zeker welk type water u moet gebruiken.

Gebruik geen onverdund leidingwater

Geen gebruiksaanwijzing bij de hand? Vul uw strijkijzer dan niet zomaar met leidingwater, zelfs niet als u vrij zacht water hebt. Ook in gefilterd leidingwater zitten er namelijk nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes van uw strijker kunnen verstoppen.

Hebt u matig hard tot hard leidingwater? Gebruik dan voor de helft kraantjeswater, aangevuld met gedemineraliseerd water. Is uw leidingwater zeer hard? Dan gebruikt u het best twee derden gedemineraliseerd water en slechts één derde kraantjeswater.

Onze tip: hoe zachter uw leidingwater, hoe minder kans op schade aan uw strijkijzer. Door te kiezen voor een waterontharder, kunt u besparen op gedemineraliseerd water.