Hebt u echt gedemineraliseerd water nodig voor uw strijkijzer?

hebt u echt gedemineraliseerd water nodig voor uw strijkijzer

Strijken is niet bepaald het leukste klusje ter wereld. Om u extra werk te besparen, is het dan ook belangrijk dat u uw strijkijzer met het juiste water vult. Maar betekent dit dat u enkel gedemineraliseerdwater kunt gebruiken, of bestaan er goedkopere oplossingen die toch veilig blijven voor uw strijkijzer? Een woordje uitleg.

Wat is gedemineraliseerd water?

Gedemineraliseerd water is water waaruit álle zouten die normaal gezien in leidingwater zitten, verwijderd zijn. De manier waarop dit gebeurt, kan verschillen, vandaar dat we bijvoorbeeld ook spreken over gedestilleerd water of gedeioniseerd water.

Gedemineraliseerd water wordt gebruikt om te strijken en is verkrijgbaar in flessen of jerrycans. Het heeft als voordeel dat er na verdamping geen vaste stoffen achterblijven. Dat betekent dat er bij het strijken geen ‘droogrest’ ontstaat die de stoomgaatjes van uw strijkijzer kan verstoppen.

Lees de gebruiksaanwijzing van uw toestel

Het ene strijkijzer is het andere niet. Zo zijn er modellen die u enkel kunt gebruiken met gedemineraliseerd water. Ander types zijn dan weer uitgerust met een speciale filter en mag u net niét vullen met gedemineraliseerd water. Vooraleer u aan de slag gaat, is het dan ook verstandig om er de gebruiksaanwijzing van uw strijkijzer op na te slaan. Zo bent u honderd procent zeker welk type water u moet gebruiken.

Gebruik geen onverdund leidingwater

Geen gebruiksaanwijzing bij de hand? Vul uw strijkijzer dan niet zomaar met leidingwater, zelfs niet als u vrij zacht water hebt. Ook in gefilterd leidingwater zitten er namelijk nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes van uw strijker kunnen verstoppen.

Hebt u matig hard tot hard leidingwater? Gebruik dan voor de helft kraantjeswater, aangevuld met gedemineraliseerd water. Is uw leidingwater zeer hard? Dan gebruikt u het best twee derden gedemineraliseerd water en slechts één derde kraantjeswater.

VAN KALKRIJK NAAR KALKVRIJ: DE BELANGRIJKSTE VOORDELEN VAN GEDEMINERALISEERD WATER

Gedemineraliseerd of zacht water zijn vrij van kalkaanslag en het biedt een scala aan voordelen, vooral wanneer het gaat om het strijken van kleding met een stoomstrijkijzer. Het zorgt ervoor dat uw kleren er vlekkeloos uitzien en langer meegaan. Hier zijn enkele redenen waarom zacht water een gamechanger is voor uw strijkervaring:

  1. Behoud van kledingkwaliteit: Het gebruik van zacht water voorkomt de vorming van kalkaanslag op het verwarmingselement van uw strijkijzer. Dit betekent dat uw strijkijzer soepel en efficiënt blijft werken zonder kalkafzetting, wat de levensduur van uw kledingstukken verlengt.
  2. Verhoogde stoomprestaties: Kalkaanslag kan de stoomafgifte van uw strijkijzer verminderen, waardoor het strijken een tijdrovende klus wordt. zacht water helpt bij het behouden van een krachtige stoomproductie, waardoor kreukels snel verdwijnen.
  3. Bescherming van uw strijkijzer: Het verwarmingselement van uw strijkijzer kan na verloop van tijd verstopt raken door kalkafzetting, waardoor het minder efficiënt wordt en meer energie verbruikt. Zacht water voorkomt deze problemen, waardoor uw strijkijzer langer meegaat en u geld bespaart.
  4. Minder risico op vlekken: Kalkaanslag kan leiden tot lelijke vlekken op uw kleding, vooral op delicate stoffen. Zacht water elimineert dit risico, waardoor uw kleren vlekvrij blijven tijdens het strijken.
  5. Milieuvriendelijkheid: Het gebruik van zacht water betekent dat u minder chemicaliën, zoals ontkalkingsmiddelen, nodig heeft om uw strijkijzer schoon te maken. Dit draagt bij aan een milieuvriendelijkere levensstijl door het verminderen van afval en chemisch gebruik.

Kortom, door zacht water te gebruiken voor het strijken van uw kleding, kunt u genieten van vlekkeloze resultaten, uw apparaten langer laten meegaan en bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Het is een kleine investering die een groot verschil maakt in uw dagelijks leven.

ZO EENVOUDIG TEST JE DE HARDHEID VAN JE WATER

Als er hard leidingwater uit je kranen komt, kan dit zowel nadelig zijn voor jouw huishoudelijke apparaten als voor je comfort. Weet je niet zeker hoe hard het water in je huis is? Je kunt eenvoudig waterhardheid testen om dit te achterhalen. 

DE ROL VAN WATERONTHARDERS 

Waterontharders, ook bekend als waterontkalkers of waterverzachters, zijn de oplossing voor diverse problemen. Ze verwijderen kalk uit leidingwater met behulp van harskorrels, wat resulteert in makkelijker schoonmaken zonder kalkaanslag, langere levensduur van huishoudelijke apparaten zoals je duur strijkijzer door verminderde kalkafzetting, zachter aanvoelende kleding en beddengoed, verbeterde huid- en haarverzorging, en lekkerder smakend leidingwater, inclusief koffie en thee. Kortom, waterontharders bieden een veelzijdige oplossing voor een comfortabeler en probleemlozer dagelijks leven.

Onze tip: hoe zachter uw leidingwater, hoe minder kans op schade aan uw strijkijzer. Door te kiezen voor een waterontharder, kunt u besparen op gedemineraliseerd water.

Overtuigd van het nut van een waterontharder? Wilt u graag een in huis halen? Neem dan snel contact met ons op!