|

Hoe belangrijk is water bij het brouwen van bier?

hoe belangrijk is water bij het brouwen van bier

Van pils over stout en van fruitbier tot Trappist: bier vindt u in duizenden variëteiten. Uiteraard is de smaak van bier niet alleen afhankelijk van de kunde van de brouwer, maar ook van de gebruikte ingrediënten. Aangezien water het hoofdbestanddeel is van bier, is het cruciaal dat dit van hoge kwaliteit is.

De waterkwaliteit verschilt per regio

Bier bestaat voor 80 tot 90 procent uit water. Logisch dus dat dit ingrediënt erg bepalend is voor de smaak van het gerstenat. Een bepaalde biersoort kan zelfs variëren in smaak, afhankelijk van uit welke regio het gebruikte water afkomstig is. Het specifieke karakter van het water ter plaatse kan dan ook een grote troef zijn voor een brouwerij. Zo zijn er verschillende West-Vlaamse brouwerijen die dicht bij de Noordzee liggen en die gebruikmaken van zoutrijk water. In de tripel van de Bernardusbrouwerij in Watou valt bijvoorbeeld een duidelijke zoutsmaak te proeven.

Brouwen met grondwater of leidingwater?

Professionele brouwerijen maken uitsluitend gebruik van grondwater. Dat is water dat spontaan omhoogkomt via een bron, of dat opgepompt wordt. Water afkomstig uit diepe waterlagen kent de minste verontreiniging en geniet dan ook de voorkeur voor het brouwen van bier.

Amateur-brouwers maken in de regel gebruik van gewoon leidingwater. Regenwater is namelijk te sterk verontreinigd en mineraalwater is niet alleen te duur, maar bevat ook vaak te veel zouten.

Aangezien de kwaliteit van het leidingwater verschilt van regio tot regio, heeft dit gevolgen voor de smaak van het bier.

Houd rekening met de hardheid van het water

De hardheid van het water heeft een groot effect op de smaak van het bier. Om bijvoorbeeld pils te brouwen, wordt zacht water aanbevolen, terwijl stout en bittere bieren beter gemaakt worden op basis van hard water. Door zogenaamde ‘brouwzouten’ toe te voegen is het mogelijk de hoeveelheid mineralen in het water aanpassen.

Is uw leidingwater te hard voor de biersoort die u wenst te brouwen? Dan loont het de moeite om een waterverzachter te installeren.