Hoe werkt een magnetische waterontharder?

hoe werkt een magnetische waterontharder

Water ontharden

Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat. Een van de grootste nadelen van hard water is dat het kalkaanslag achterlaat op kranen, wanden en andere oppervlakken. Om dat te vermijden, installeren almaar meer mensen een huishoudelijke waterontharder. Zo’n toestel haalt de calcium- en magnesiumionen uit het water. Het resultaat is zacht water, dat niet alleen geen kalkaanslag achterlaat, maar daarnaast tal van andere voordelen biedt, zoals een zachtere smaak en een betere werking van wasmiddelen.

Zwevende kalk

Alternatieve systemen, zoals magnetische waterontharders, ontharden het water niet in de letterlijke zin van het woord. Ze behandelen het water op een zodanige manier dat de kalk zich niet meer afzet. De oorspronkelijke hardheid van het leidingwater blijft daarbij ongewijzigd. Het doel van magnetische waterontharders is om de opgeloste kalkdeeltjes te laten ‘zweven’ in het stromende water, zonder dat ze zich aan de wanden van de leiding hechten. Met zulke systemen kun je dus per definitie niet genieten van de extra voordelen van zacht water.

De werking van een magnetische waterontharder

Magnetische ‘waterontharders’ – geen echte ontharders dus – zijn systemen die werken met een intens magnetisch veld, dat wordt opgewekt door een sterke permanente magneet. De magnetische platen bestaan uit samarium-kobalt en worden in een behuizing rond de hoofdleiding aangebracht.

Het magnetisch veld verstoort de samenstelling van de watermoleculen die door de leiding stromen. De calciumionen in het water worden daarbij omgezet in aragoniet, een vorm van calciet of calciumcarbonaat (CaCO3).

Een magnetische waterontharder is zeer compact, verbruikt elektriciteit noch zout en is makkelijk te installeren. Een afvoer naar de riolering is niet nodig. Ondanks zijn eenvoudige constructie is een magnetische waterontharder niet goedkoop: reken op een prijskaartje van 1.000 à 4.000 euro, afhankelijk van het gewenste debiet.

Werkt het ook echt?

De onafhankelijke consumentenorganisatie Test-Aankoop testte onlangs enkele magnetische waterontharders uit en bestempelde hun doeltreffendheid als ‘zeer slecht’. De conclusie? Om kalkaanslag te vermijden en te genieten van de voordelen van zacht water, haalt u vooralsnog beter een waterontharder met ionenwisseling in huis.

Meer info? Neem gerust contact met ons op.