Is te veel douchen slecht voor de huid?

is te veel douchen slecht voor de huid

Elke dag douchen is niet nodig

Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel. Waarom we dan toch de neiging hebben om zo vaak te douchen? Vooral omdat we ons te veel laten beïnvloeden door verleidelijke reclames van zeepfabrikanten.

De schadelijke gevolgen van te veel douchen

Duikt u elke dag onder de douche? Dan kunt u met deze problemen te maken krijgen:

1.
Uitgedroogde huid

Door te veel douchen kan het natuurlijke beschermlaagje van de huid erg dun worden. Deze huidlaag is nochtans heel belangrijk omdat ze zonlicht, bacteriën en virussen tegenhoudt. Daarnaast beschermt het laagje u tegen waterverlies. Wordt dit laagje te dun, dan kan uw huid uitdrogen en riskeert u jeuk, puistjes en andere huidproblemen.

2.
Meer kans op infecties

Als u vaak doucht, kunnen er kleine scheurtjes in uw huid ontstaan. Dat vergroot op zijn beurt dan weer de kans op bacteriële infecties.

3.
Eczeemklachten kunnen erger worden

Er is geen bewijs dat te veel douchen eczeem veroorzaakt, maar het kan de klachten wel verergeren. Hebt u eczeem? Probeer dan uw douchebeurten te beperken tot vijf minuten per keer en vermijd douchen met hard water.

4.
U krijgt vet haar

Wast u ook nog eens elke dag uw haar onder de douche? Dan wordt het sneller vet. Door uw haar zo vaak te wassen raakt uw hoofdhuid het namelijk gewend om elke dag nieuw talg te produceren. Uw haar twee keer per week wassen, volstaat dan ook ruimschoots.