Kan hard water eczeem veroorzaken?

kan hard water eczeem veroorzaken

Wat is eczeem?

Eczeem of eczema is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen. De meeste daarvan, maar lang niet allemaal, gaan gepaard met jeuk. Ook is er roodheid of schilfering mogelijk en zijn er vaak blaasjes of bultjes.

De aanleg voor eczeem kan aangeboren zijn, maar bepaalde vormen kunnen ook ontstaan na contact met een bepaalde stof of door overbelasting van de huid, bijvoorbeeld door een teveel aan water of zeep.

Is er een verband met hard water?

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid opgeloste calcium- en magnesiumdeeltjes en wordt uitgedrukt in Franse graden (°F) of Duitse graden (°D). In de meeste regio’s in België is het water hard tot zeer hard (tot 50 °F of meer). In andere gebieden, bijvoorbeeld in Scandinavië, is het water merkbaar zachter.

Momenteel is er nog geen wetenschappelijk bewijs van een rechtstreeks verband tussen hard water en eczeem. Wel is het geweten dat hard water de huid kan uitdrogen. Dat komt enerzijds door de dehydraterende en irriterende eigenschappen van de calcium- en magnesiumdeeltjes. Anderzijds lossen zepen en shampoos ook minder goed op in hard water, waardoor men er meer van gaat gebruiken. Door een teveel aan zeep kan de huid van mensen die sowieso al gevoelig zijn voor eczeem, meer geïrriteerd raken.

Kiezen voor een waterontharder

Als het om eczeemklachten gaat, zijn er nog geen significante verschillen vastgesteld tussen hard en zacht water. Wel is het zo dat je met zacht water minder zeep en shampoo nodig hebt, waardoor de huid minder snel uitdroogt. Het is dan ook raadzaam om bij gevoeligheid voor huidirritaties douchen en baden met hard water zoveel mogelijk te vermijden. Door een waterontharder te installeren, voorkomt u niet alleen dat huidproblemen erger worden, maar geniet u ook van de talrijke andere voordelen van zacht water. Zo bespaart u op wasmiddelen, beschermt u uw leidingen en huishoudtoestellen en kunt u het zachte water gebruiken om heerlijke thee of koffie mee te zetten.

Wilt u ook zacht water bij u thuis? Neem gerust contact op voor meer informatie over onze huishoudelijke waterontkalkers.