Kraanwater aanbieden in uw café: waarom niet?

kraanwater aanbieden in uw cafe waarom niet

Gratis kraanwater: niet verplicht

Momenteel is er geen enkele wet of richtlijn die u als horeca-uitbater verplicht om gratis kraanwater aan te bieden. Doet u dat wel, dan is dit uit welwillendheid om uw klanten een extra service aan te bieden.

De enige situatie waarin u wél verplicht bent om kraanwater aan te bieden is wanneer er iemand in nood verkeert, bijvoorbeeld als er
een klant onwel geworden is en dringend water nodig heeft. In zo’n geval zijn trouwens niet alleen cafébazen en restauranthouders verplicht om hulp te bieden, maar elke burger.

Ook als iemand u om wat water vraagt om medicatie in te nemen, kunt u dat in principe niet weigeren. Dat is een kwestie van gastvrijheid, zo stelt Horeca Vlaanderen in een artikel in Weekend Knack. Maar altijd en overal een karaf gratis kraanwater op tafel, daar heeft de sectororganisatie het moeilijker mee.

Trend in opmars

Toch zijn er almaar meer stemmen die net daarvoor pleiten. Zo deed Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, een tijd geleden nog een oproep aan uitbaters van cafés en restaurants om gratis kraantjeswater aan te bieden. Zo wil hij onder meer het plasticverbruik verminderen. “Mensen maken misschien andere keuzes als ze weten dat ze naast flessenwater nog andere opties hebben die ongevaarlijk zijn voor de gezondheid”, aldus Timmermans.

Ook de Facebookpagina ‘Free tap water in Belgian restaurants’, die intussen ruim 12.000 fans telt, pleit voor gratis kraantjeswater. “Gratis kraantjeswater moet kunnen in een normaal businessmodel”, zegt initiatiefneemster Matkovic Puljic. “Het is veilig, ecologisch en de infrastructuur is er.”

Tip: onthard uw kraanwater

Hoewel kraanwater in uw café of restaurant aanbieden dus niet verplicht is, bewijst u er wel uw gastvrijheid mee. Als u het kraanwater koelt en voorziet van een schijfje citroen of limoen, kunt u voor het water trouwens gerust een klein bedrag vragen. Al is gratis natuurlijk nog gastvrijer.

Ten slotte nog een tip: bied uw klanten onthard leidingwater aan. Dat smaakt zoveel beter én u spaart er uw leidingen mee. In ons assortiment vindt u daarvoor speciale waterontharders op maat van de horeca.

Meer info? Neem gerust contact met ons op!