Kraanwater of flessenwater: wat is er beter?

kraanwater of flessenwater wat is er beter

De discussie of het beter is om te kiezen voor kraanwater of voor flessenwater, woedt al langer dan vandaag. Het is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van prijs en van duurzaamheid. We zetten een aantal bedenkingen op een rijtje.

Kraanwater vs de verschillende soorten flessenwater

Kraanwater of leidingwater stroomt, zoals de naam al aangeeft, gewoon bij u thuis uit de kraan. Flessenwater is verkrijgbaar in glazen of plastic flessen en ook in blikjes. We onderscheiden vier soorten:

  • Tafelwater: gebotteld kraanwater, waarvan de chloor door verdamping verwijderd is.
  • Bronwater: onbehandeld water dat rechtstreeks uit een natuurlijke bron afkomstig is. Bacteriologisch onderzoek moet garanderen dat zulk water aan de normen van leidingwater voldoet.
  • Mineraalwater: is rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium, maar voldoet niet altijd aan de normen voor leidingwater.
  • Sprankelend water of spuitwater: water waar koolzuurgas aan toegevoegd werd. Bepaalde soorten bronwater kunnen ook van nature koolzuur bevatten.

Kiezen voor kraantjeswater

Een belangrijk argument pro leidingwater is natuurlijk de prijs. Wist u dat flessenwater gemiddeld 200 keer duurder is dan kraantjeswater? Als u bovenal aan uw portemonnee denkt, is de keuze dan ook snel gemaakt.

Daarnaast moet u ook weten dat flessenwater – althans in de Westerse landen – niet zuiverder of gezonder is dan kraanwater. Ons leidingwater wordt namelijk voortdurend gecontroleerd op de aanwezigheid van zware metalen en andere chemische stoffen. Aan kraanwater mag u zich dan ook tegoed doen zo vaak u wilt. Met flessenwater is dat trouwens niét het geval: een op de vier merken flessenwater heeft zulke hoge concentraties fluor, sulfaat en/of natrium dat ze niet geschikt zijn voor dagelijkse consumptie.

Ten slotte is kraanwater veel beter voor het milieu. De productie en het transport van flessenwater kost namelijk heel wat energie. Bovendien belanden flesjes en blikjes vaak zomaar op straat. Begrijpelijk dus dat heel wat mensen tegenwoordig liever kiezen voor een herbruikbare waterfles die ze vullen met kraanwater.

Maar wat met de smaak?

Verkiest u toch flessenwater omwille van de smaak? Dan raden we u aan om onthard leidingwater een kans te geven. Water waar de kalk uitgefilterd is, heeft namelijk een veel zachtere smaak. Ook de thee en koffie die u met zacht leidingwater maakt, smaakt veel lekkerder. Neem gerust de proef op de som en drink achtereenvolgens een glas flessenwater en een glas onthard kraanwater. U zult versteld staan!

Wilt u ook graag zacht leidingwater bij u thuis? Neem snel contact met ons op voor meer informatie.