|

Loden leidingen: zijn ze écht gevaarlijk?

loden leidingen zijn ze echt gevaarlijk

Verontreiniging door loden leidingen

Water bevat van nature geen lood, maar als drinkwater door loden leidingen stroomt, kan het lood aan de binnenkant gedeeltelijk oplossen en zo het water verontreinigen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) én volgens de Europese Drinkwaterrichtlijn mag water dat voor consumptie bedoeld is maximaal tien microgram lood per liter bevatten. Krijgt u meer lood binnen, dan is dat schadelijk voor uw gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, baby’s en kinderen tot zeven jaar kan een teveel aan lood voor problemen zorgen. Zo kan er bij kinderen een negatief effect zijn op de ontwikkeling van de hersenen en kan iedereen een impact ondervinden op de bloeddruk en de nierfunctie. Dat kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen.

Het gevaar van oude huizen

Leidingwater in België wordt aan strenge controles onderworpen. Tenzij er een plaatselijk probleem is aan de waterleiding in uw straat, kan er dus in principe geen vervuild drinkwater uw huis binnenkomen.

Tot rond 1970 werd lood evenwel vaak gebruikt voor leidingen en koppelstukken. Hebt u dus een oude woning waarvan het buizenstelsel nog niet werd vervangen, dan bestaat het risico dat dit lood bevat dat in uw drinkwater terecht kan komen. Bij huizen die na 1970 gebouwd werden, is er volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) normaal gezien geen probleem.

Loden leidingen herkennen

Twijfelt u? Dan kunt u uw buizen en koppelingen het best even inspecteren. Kijk daarvoor dicht bij de watermeter; daar liggen de leidingen immers vaak bloot. Loden leidingen zijn te herkennen aan hun grijze kleur. Koperen buizen daarentegen zijn roodbruin of groen. Met een magneet kunt u dan weer het verschil vaststellen tussen stalen of gegalvaniseerde buizen, die magnetisch zijn, en loden buizen, die dit niet zijn.

Wat te doen bij loden leidingen?

Hebt u lood ontdekt in het buizenstelsel van uw woning? Dan doet u er goed aan om dit zo snel mogelijk te vervangen. Uiteraard kan dit niet van de ene dag op de andere gebeuren. In de tussentijd is het raadzaam om geen leidingwater te drinken. Wel kunt u dit water probleemloos gebruiken om te poetsen of om uw planten water te geven.

Laat u uw leidingstelsel vervangen? Overweeg dan zeker om meteen een waterontharder te installeren. Zo kunt u genieten van de vele voordelen van zacht water.