Tijd besparen met poetsen: ontdek onze tips

tijd besparen met poetsen ontdek onze tips

Waarschijnlijk zijn er bitter weinig mensen die écht graag schoonmaken. Toch moet het af en toe gebeuren als u niet wil dat uw huis langzaam in een grote smeerboel verandert. Om het u makkelijk te maken geven we u graag enkele tips om tijd te besparen met poetsen.

1. Voorkomen is altijd beter

Onze eerste tip is tegelijk de makkelijkste en de moeilijkste. Uw huis zo weinig mogelijk vuilmaken voorkomt uiteraard dat u vaak moet poetsen. Om dat te bereiken moeten u en uw huisgenoten een aantal goede gewoontes kweken. Veeg altijd uw voeten als u binnenkomt. Of beter nog: draag binnenskamers consequent pantoffels. Ruim altijd onmiddellijk op wat u vuilmaakt, zo voorkomt u dat vuil zich vastkoekt en vlekken hardnekkig worden. Nog een gouden tip: installeer een waterontharder. Zo vermijdt u kalkaanslag op kranen, douchekoppen en wandtegels.

2. Maak een planning om tijd te besparen met poetsen

Van de badkamer naar de keuken hollen en tussendoor je ramen proberen te poetsen: dat is geen goed idee. Om efficiënt te poetsen, maak je het best een planning. Wees realistisch en plan niet alles op één dag. Uiteraard kunt u ook wat taken overlaten aan uw man, vrouw of kinderen. Goede afspraken maken goede huisgenoten!

3. Poets eerst droog en daarna nat

Eerst ‘droog’ poetsen (met een doek, borstel of stofzuiger) voordat u met water en zeep aan de slag gaat, is een gouden regel. Doet u dat niet, dan belanden er al snel te veel vuil en stof in uw sopje, zodat u het water voortdurend moet verversen.

4. Ga verstandig om met schoonmaakproducten

Schoonmaakproducten komen uiteraard goed van pas, tenminste als u ze op de juiste manier gebruikt. Laat ze altijd lang genoeg inwerken. Knijp bijvoorbeeld wat toiletreiniger in de wc-pot en ga ondertussen uw ramen en spiegels poetsen. Daarna zult u veel minder hard moeten schrobben om uw toilet proper te krijgen.

Wist u trouwens dat gewone azijn een van de allerbeste – en allergoedkoopste – schoonmaakproducten is? U lost het gewoon op in wat warm water en gaat er efficiënt uw ruiten, tegels en kranen mee te lijf.

5. Gebruik een tandenborstel

We suggereren zeker niet dat u uw hele huis moet poetsen met een tandenborstel, maar u kunt er wel heel goed vuil in kleine hoekjes of op moeilijk bereikbare plekjes mee wegpoetsen.