|

Uw kraan ontkalken doet u zo

uw kraan ontkalken doet u zo

Hebben de kranen in uw badkamer of keuken te lijden onder kalk? Dan wordt het tijd om in te grijpen, alvorens ze beschadigd raken. Ontdek hoe u het makkelijkst uw kranen ontkalkt.

Kalk, de vijand van uw kranen

Zeker als u in een regio met erg hard leidingwater woont, is het noodzakelijk om regelmatig uw kranen te ontkalken. De kalk uit het leidingwater kan zich namelijk op en in uw kraan afzetten. Niet alleen zijn kalkvlekken bijzonder lelijk, een teveel aan kalk kan er ook toe leiden dat uw kranen verstopt en zelfs beschadigd raken. Uiteraard is het verstandig om het nooit zover te laten komen. Handen uit de mouwen dus!

Gebruik azijn

Er bestaan heel wat speciale schoonmaakproducten om kranen te ontkalken, maar vaak zijn die erg agressief. Met gewone schoonmaakazijn die u oplost in wat heet water klaart u de klus net zo goed. Gebruik altijd een zachte doek en spoel uw kraan na met helder water. Droog de kraan ten slotte goed af.

Het zeefje van uw kraan ontkalken

Stroomt het water niet meer uit uw kraan zoals het hoort? Dan volstaat het vaak om het zeefje te ontkalken. Bij de meeste kranen kunt u dit zeefje – of perlator – makkelijk losschroeven. Leg het in een bakje met verdunde schoonmaakazijn en zorg dat het volledig ondergedompeld is. Is er erg veel kalk, dan kunt u ook pure azijn gebruiken. Na een nachtje weken moet het zeefje normaal gesproken weer vrij van kalk zijn. Is dat niet zo? Herhaal dan de procedure.

Help! Het zeefje kan niet los

Bij sommige kranen is het niet mogelijk om de perlator los te schroeven. In dat geval moet u de kraan in zijn geheel ontkalken. Een mogelijkheid is om ze in te pakken met keukenpapier dat u vervolgens overgiet met schoonmaakazijn, zodat het goed nat wordt. Laat het geheel een nachtje weken, spoel na en droog af.

Als alternatief voor deze techniek kunt u de kraan ook inpakken in een plastiek zak gevuld met azijnwater die u vastmaakt met een elastiekje.

Met een waterontharder vermijdt u kalk

Hebt u er genoeg van om steeds opnieuw uw kranen te moeten ontkalken? Dan biedt een waterontharder een uitkomst. Als u zo’n toestel installeert, dan stroomt er voortaan zacht water, zonder kalk uit uw kranen. En minder kalk, dat betekent minder schoonmaken!

Geïnteresseerd in een waterontharder van Hydro@Home? Neem vandaag nog contact met ons op!