Waterleiding verstopt? Zo lost u het op!

waterleiding verstopt zo lost u het op

Hoe kan een waterleiding verstopt raken?

Door de buizen van uw waterleiding stroomt normaal gezien enkel warm of koud water. De kans op ophopend vuil is dus in principe erg klein. Toch kunnen uw leidingen verstopt raken. De boosdoener is dan meestal roest, afkomstig van de binnenkant van de buizen. Een ander vaak voorkomend probleem is kalkafzetting. Het risico daarop is een stuk groter als u hard water hebt. De opgeloste mineralen in het water – voornamelijk calcium en magnesium – kunnen namelijk neerslaan en een hard laagje vormen op de binnenwand van uw waterleiding. Het resultaat? Een steeds kleinere binnendiameter van de buizen, wat uiteindelijk tot verstoppingen kan leiden.

Voorkomen is beter dan genezen

Door een waterontharder in huis te halen, verkleint u gevoelig de kans op kalkafzetting en dus op een verstopte waterleiding. Bovendien zal ook het binnenwerk van uw kranen langer meegaan en zullen de gaatjes in uw douchekop minder snel verstopt raken. En dan zwijgen we nog over de talloze andere voordelen van zacht water.

Daarnaast is het belangrijk dat het water niet te lang stilstaat in de leidingen. Bij kranen die u veel gebruikt, zoals die van uw wastafel of uw keukenkraan, is dat geen probleem, maar draai zeker ook andere kraantjes regelmatig eens open. Bij kranen die zowel warm als koud water aanbieden, is het belangrijk om beide temperaturen goed te laten doorlopen.

Problemen verhelpen

Kleine, plaatselijke verstoppingsproblemen kunt u vaak zelf oplossen. Draai eerst en vooral de watertoevoer dicht. Daarna maakt u de aansluiting van de leiding open en laat er water door stromen. Ondertussen tikt u zachtjes tegen de leiding, bijvoorbeeld met een rubberen hamer, zodat het roest of de afzetting loskomt.

Brengt dit geen soelaas, dan kunt u nog proberen om met een dunne kabel of ijzerdraad het vuil van de binnenkant van de leiding weg te schrapen.

Ten slotte kunt u proberen om uw leidingen te spoelen met een mengsel van soda en azijn of met kokend water. Blijven de problemen? Dan schakelt u beter de hulp in van een loodgieter of een professionele ontstoppingsdienst.