Het perfecte kopje koffie? Uw leidingwater bepaalt mee de smaak!

het perfecte kopje koffie uw leidingwater bepaalt mee de smaak

Kunt u ook zo genieten van een heerlijk kopje koffie? Dan hebt u ongetwijfeld een eigen koffiezetmachine in huis. Maar wat is er allemaal bepalend voor de smaakvan uw koffie? Ligt het vooral aan de bonen, het toestel … of is ook het water dat u gebruikt een belangrijke factor? U ontdekt het in dit artikel!

De smaak van je koffie beïnvloeden

Zet u de ene dag een verrukkelijk kopje koffie en is de smaak volgende dag maar zo-zo? Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. De smaak van koffie wordt namelijk bepaald door tal van factoren:

  • de manier van koffiezetten (volautomatisch, met een filter, …)
  • de extractietijd
  • het type koffieboon
  • de maalgraad
  • de hoeveelheid gemalen koffie
  • de samenstelling van het water
  • de temperatuur van het water
  • de hoeveelheid water

De zetmethode is cruciaal

Espresso, lungo, filterkoffie … In de meeste koffiebars vind je ellenlange lijsten met talloze verschillende soorten koffie. Vaak heeft dat te maken met de manier van zetten en de extractietijd. Produceert u onder hoge druk een kleine, geconcentreerde koffie, dan levert dat een heuse smaakbom op. Laat u daarentegen de koffie langzaam doorlopen, dan wordt de smaak veel zachter.

Het belangrijkste ingrediënt: de koffie

Uiteraard is ook de koffieboon en wat u daarmee doet bepalend voor de smaak van uw koffie. De variëteit, plaats van herkomst, verwerkingsproces, … Allemaal heeft het zijn invloed. Ook de manier van malen (hoe fijner, hoe bitterder) en de hoeveelheid koffiepoeder (hoe meer, hoe sterker) hebben een grote invloed op de smaak van uw kopje koffie.

… maar vergeet ook het water niet!

Zorg er altijd voor dat u bij het koffiezetten voldoende heet water gebruikt. Zo extraheert u meer smaakstoffen uit het koffiepoeder dan met koud water. Gebruik echter niet te veel water, want dat maakt uw koffie slap.

Ten slotte kan ook het soort water dat u gebruikt een smaakverschil opleveren. Hard water bevat namelijk veel kalk en mineralen, wat smaak aan uw koffie kan onttrekken. Kalk kan zich bovendien binden aan de andere mineralen in het water, wat uw koffie een vlakke en zelfs ‘modderige’ smaak kan bezorgen. Wilt u op dat vlak geen risico lopen? Overweeg dan zeker om een waterontharder te installeren!