Kalk aan uw douchekop? Een waterontharder biedt de oplossing!

kalkaanslag douchekop

Een verkalkte douchekop

Als u thuis hard leidingwater hebt, dan zal u eerder vroeg dan laat te maken krijgen met kalkaanslag op uw douchekop en uw kranen in de badkamer. Na verloop van tijd wordt die aanslag zo erg dat de gaatjes in de douchekop verstopt raken, zodat het water er niet meer door kan.

Ook kan bij de meer gesofisticeerde modellen het mechaniek binnenin helemaal verkalkt raken, waardoor u de stand van de douchekop (van een brede of een dunne straal tot een waterval) niet meer kunt veranderen.

Vermijd kalk, installeer een waterontharder

Om dit probleem bij de wortel aan te pakken, doet u er goed aan een huishoudelijke waterontharder te installeren. Zo’n toestel haalt immers de kalk uit uw leidingwater, waardoor u geen last meer hebt van kalkaanslag – niet alleen in uw badkamer, maar overal in uw huis.

Bovendien geniet u dankzij een waterontharder van de talloze andere voordelen van zacht water. Om er maar één te noemen: met zacht water schuimen uw zepen en shampoos veel beter, waardoor u er minder van nodig hebt.

Uw douchekop ontkalken

Hebt u al last van een slecht doorstromende douchekop? Dan kunt u hem nog proberen te ontkalken met behulp van azijn.

Schroef daarvoor uw douchekop los en leg hem een halve dag te weken in een emmer of bak gevuld met een mengsel van twee derden water en een derde huishoudazijn. Schrob nadien met een (tanden)borstel de laatste restjes kalk weg en spoel de douchekop goed na met water voordat u hem terug monteert.

Heeft u zoveel last van kalkaanslag dat het niet meer lukt om de douchekop los te schroeven? Bind er dan met een stukje touw of een stevige elastiek een plastic zakrond die u vult met het mengsel van water en azijn. Laat goed weken en spoel nadien af.