Nuttige tips om uw groenten en fruit écht grondig te wassen

nuttige tips om uw groenten en fruit echt grondig te wassen

Groenten wassen voor gebruik

Groenten en fruit moet u in principe altijd onder stromend water wassen. Dat doet u het best net voor u ze eet of in een gerecht verwerkt. Eerst wassen en dan bewaren is geen goed idee, omdat ze zo sneller gaan rotten.

Bent u van plan om een stuk fruit te schillen? Ook dan is het verstandig om het toch eerst te wassen. Als een ongewassen schil de binnenkant van het fruit raakt, kan dit namelijk alsnog besmet raken.

Water en bakpoeder tegen pesticiden

Groenten en fruit wassen is niet alleen nodig om eventuele aarderesten en ander vuil te verwijderen. Ook als ze er brandschoon uitzien, is een wasbeurt aangewezen. Tenzij ze biologisch geteeld zijn, bevatten de meeste groenten en fruit namelijk tal van gifstoffen, afkomstig van pesticiden.

Door uw groenten en fruit onder stromend water te wassen, verwijdert u weliswaar het vuil en de bacteriën, maar niet alle pesticiden. Om ook die weg te krijgen, kunt u de groente of het fruit laten weken in een bad met een oplossing van één theelepel bakpoeder in anderhalve liter water. Na ongeveer een kwartier kunt u de groenten of het fruit afspoelen en gebruiken. Met deze methode verwijdert u zo’n 95 procent van alle pesticiden.

Is er een risico op schimmels? Laat uw groenten of fruit dan weken in een oplossing van één deel azijn in drie delen water.

Tip: installeer een waterontharder

Wast u vaak groeten en fruit in uw keuken? Dan kunt u vrij snel last krijgen van hardnekkige kalkaanslag op uw kranen en aanrecht. Wilt u dit liever vermijden? Installeer een waterontharder en dit probleem is meteen van de baan. Bovendien geniet u dan ineens van de vele andere voordelen van zacht water.

Ook een waterontharder laten installeren? Neem snel contact op voor meer informatie.