Samen met uw medebewoners een waterontharder aanschaffen: een excellent idee!

samen met uw medebewoners een waterontharder kopen een excellent idee

Hebt u onlangs een nieuwbouwappartement gekocht? Dan wensen wij u van harte proficiat met uw aankoop! Uiteraard wilt u in uw gloednieuwe keuken en badkamer liever geen kalkaanslag en van uw huishoudapparaten hoopt u dat ze jarenlang zullen meegaan. Een waterontharder installeren zodat u kunt genieten van zacht water zonder kalk is dan ook geen overbodige luxe. Zo’n waterontharder koopt u het best samen met uw medebewoners in het appartementsgebouw. Waarom dat zo is, ontdekt u in dit artikel.

Elk zijn eigen waterontharder? Da’s niet erg efficiënt

Misschien was u van plan om in de buurt van uw boiler of onder uw aanrecht een kleine huishoudelijke waterontharder te plaatsen. Uiteraard is dat mogelijk, maar in een appartementsgebouw met meerdere bewoners is dat niet erg efficiënt. Als iedereen zijn eigen waterontharder koopt en laat installeren, betekent dat meer apparaten en meer werk. In de regel zal dat ook duurder uitvallen dan één gezamenlijke waterontharder voor de hele residentie. Bovendien zal bij individuele waterontharders een deel van de waterleiding niet beschermd zijn tegen kalkaanslag.

Samen een waterontharder kopen

Voor de aanschaf van een gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw – zij het een waterontharder, zonnepanelen of dakisolatie – wordt normaal gezien een beroep gedaan op de syndicus die het gebouw beheert. Als iedereen het erover eens is dat er inderdaad een gemeenschappelijke waterontharder moet komen, zal die het hele proces begeleiden en bij verschillende aanbieders offertes aanvragen, waaruit de bewoners vervolgens mogen kiezen.

Cruciaal daarbij is dat alle bewoners het eens zijn over de aankoop. Wil één iemand geen gemeenschappelijke ontharder, dan zit er voor de anderen niets anders op dan elk een eigen toestel installeren.

Een gemeenschappelijke waterontharder: hierop moet u letten

Gaan jullie voor een gemeenschappelijke waterontharder voor het hele gebouw? Dan is het belangrijk dat er voor de ontharder een gemeenschappelijke waterteller is, zodat het mogelijk is om het totale waterverbruik van de ontharder te bepalen. Na de gemeenschappelijke ontharder wordt de leiding dan opgesplitst voor de verschillende wooneenheden, elk met hun eigen tellers.

Uiteraard moet er ook een gemeenschappelijke technische ruimte zijn met voldoende plaats om de ontharder te zetten. De toestellen van Hydro@Home zijn evenwel zeer compact en makkelijk te installeren. Ook over het gemeenschappelijk elektriciteitsverbruik hoeft u zich geen zorgen te maken. De Delta-ontharders werken namelijk via hydrauliek en hebben dus helemaal geen stroom nodig.

Wilt u graag meer informatie over onze gemeenschappelijke waterontharders voor appartementsgebouwen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!