|

Een filterkan vs een waterontharder: wat zijn de voordelen van beide?

een filterkan vs een waterontharder wat zijn de voordelen van beide

Kraanwater is gezond

Allereerst: kraanwater drinken is erg gezond en bovendien veel duurzamer en tot tweehonderd keer (!) goedkoper dan flessenwater. Het Belgische leidingwater wordt op maar liefst 67 punten gecontroleerd, waardoor het absoluut veilig is.

Van de chloor die in het kraanwater zit om het te desinfecteren, hoeft u niet bang te zijn. Die heeft geen invloed op uw gezondheid en vervliegt vanzelf als u uw glas water eventjes laat staan. Niets houdt u dus tegen om kraanwater te drinken. Maar dan blijft nog de vraag: moet u dit eerst filteren of niet?

Water filteren voor een zachtere smaak

Een filterkan en een waterontharder doen in principe hetzelfde: ze halen de opgeloste mineralen (calcium en magnesium) uit het water, waardoor dit zachter wordt. In België is het leidingwater over het algemeen erg hard. In sommige streken kan dit zelfs oplopen tot 50 °F (Franse graden), wat bijzonder hard is.

Leidingwater filteren of ontharden vooraleer u het drinkt, is niet per se nodig. Wel heeft zacht water een veel aangenamere smaak dan hard water. Als u een blinde proeftest doet, zal u het onmiddellijk merken: hard water heeft een ietwat bittere smaak, terwijl dat probleem zich met onthard water niet voordoet. Daardoor vormt het de ideale basis voor uw koffie(ijs)thee of limonades.

Een filterkan of een waterontharder?

Een waterontharder én een filterkan samen gebruiken heeft weinig zin. Onthard water hoeft u niet nog eens te filteren. Maar wat is de beste optie? Uiteraard is er een prijsverschil, maar een waterontharder is dan ook een volledig andere oplossing dan een filterkan. Met een waterontharder hebt u in uw woning altijd en overal zacht water – om te drinken, maar ook voor huishoudelijk gebruik. Met een kan hebt u maar enkele liter water per keer ter beschikking en beschermt u uw leidingen en apparaten niet tegen kalk. Bovendien kan een slecht onderhouden filterkan een broeihaard van bacteriën zijn.

Lees ook: 5 voordelen van zacht water

Wilt u graag meer informatie over mogelijkheden van een waterontharder? Neem gerust contact met ons op.