Waarom moet een waterontharder spoelen?

zout tabletten voor waterontharder

U hoort weleens spreken over een waterontharderdie moet ‘spoelen’, maar wat houdt dat precies in en waarom is het nodig? U ontdekt het antwoord in dit artikel!

Wat betekent ‘spoelen’ bij een waterontharder?

Een waterontharder die spoelt, betekent exact hetzelfde als een waterontharder die regenereert. Doet die technische term ook geen belletje rinkelen? Dan moeten we u eerst nog even de werking van een hydraulische waterontharder toelichten.

Waterontharders zoals die van Hydro@Home werken op basis van ionenuitwisseling en bestaan uit drie onderdelen: een harsfles, een zoutreservoir en een stuurkop. Het harde leidingwater stroomt door de harsfles, waar harskorrels de kalkdeeltjes vasthouden, zodat het water zacht wordt.

Na verloop van tijd raken deze harsen verzadigd en nemen ze geen kalk meer op. Dat is het moment waarop ze gereinigd moeten worden met pekelwater, een oplossing van zout en water. Dit reinigingsproces noemen we spoelen of regenereren.

Hoe vaak moet een waterontharder spoelen?

De hydraulische waterontharders van Hydro@Home spoelen – in tegenstelling tot elektrische waterontharders – niet op vaste tijdstippen, maar alleen wanneer de onthardingscapaciteit bereikt is. Wanneer dit precies is, hangt af van uw waterverbruik en van de hardheid van het water.

Op het moment dat spoelen noodzakelijk is, openen er kleine klepjes in de stuurkop van de waterontharder. Die geven een druksignaal, waardoor de regeneratie kan starten. Zo’n regeneratie duurt ongeveer vijftien minuten. Wilt u ook tijdens het spoelen genieten van zacht water, kies dan voor een Duplex-waterontharder met twee harsflessen. Terwijl de ene regenereert, blijft de andere zacht water leveren.

Welk soort zout gebruiken?

Om een hydraulische waterontharder te spoelen, kunt u in principe gebruikmaken van elk type regeneratiezout. Chemisch gezien is er namelijk weinig tot geen verschil tussen rotszout, zeezout en ingedampt zout.

Let er wel op dat u uw zoutreservoir tijdig bijvult, zo niet kan uw waterontharder niet spoelen. Eenmaal per maand een kleine controle van uw zoutvoorraad volstaat zeker.

Hebt u nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.