Water zacht maken door het te koken: kan dat?

water zacht maken door het te koken kan dat

De voordelen van zacht water

Wanneer water dat rijk is aan calcium en magnesium verwarmd wordt of wanneer het in contact komt met de lucht, zal het kalkafzetting veroorzaken. Dat is bijzonder hinderlijk, want daardoor kunnen uw leidingen langzaam verstoppen. Bovendien zorgt het voor lelijke, witte strepen op uw kranen en douchewand en vermindert het de levensduur van uw huishoudtoestellen.

Kiest u voor zacht water, dan vermijdt u al deze problemen en geniet u van tal van andere voordelen. Zo kunt u flink besparen op zeep en andere schoonmaakmiddelen en zal uw drinkwater ook veel lekkerder smaken.

Water zacht maken door te koken

Door hard water aan de kook te brengen, zal het koolstofdioxide
(CO2) uit het water ontsnappen, waardoor de calcium en magnesium op de bodem neerslaan als ‘ketelsteen’.

We spreken in dit geval over de tijdelijke hardheid, of juister: de carbonaathardheid, die verdwijnt. Wel blijft er na het koken nog een hardheid over, die we de blijvende hardheid noemen.

Samengevat:

Totale hardheid (Gesamt Härte of GH) =

carbonaatharheid (Karbonat Härte of KH) + blijvende hardheid
(Nicht Karbonat Härte of NKH)

De tijdelijke hardheidszouten die neerslaan zijn calciumbicarbonaat en magnesiumbicarbonaat. De resthardheid is het gevolg van andere, blijvende hardheidszouten zoals chloriden, sulfaten, nitraten en fosfaten. Daarnaast zijn er nog andere stoffen die hardheid kunnen veroorzaken.

Water efficiënt zacht maken? Installeer een waterontharder!

Door hard water te koken, kunt u het dus inderdaad enkele graden zachter maken. Dit werkt evenwel maar tot op een bepaalde hoogte. Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter.

Wilt u bij u thuis graag altijd zacht water bij de hand? Dat kan met een huishoudelijke waterontharder. Zo’n toestel is erg praktisch en neemt bijzonder weinig plaats in. Neem gerust contact op voor meer informatie.