|

De levensduur van uw huishoudtoestellen maximaliseren: zó pakt u dat aan

de levensduur van uw huishoudtoestellen maximaliseren zo pakt u dat aan

Huishoudtoestellen zoals een wasmachine, een vaatwasser of een koffiezetapparaat kosten meestal heel wat geld. Logisch dan ook dat u er zo lang mogelijk gebruik van wilt maken. Door verstandig met uw toestellen om te springen kunt u hun levensduur maximaliseren. Ontdek hoe!

De technische vs de economische levensduur

Allereerst moeten we het onderscheid maken tussen de technische levensduur en de economische levensduur van een huishoudtoestel. De technische levensduur is het aantal jaren dat een artikel effectief meegaat. De economische levensduur is de tijd waarin het product wordt afgeschreven.

In principe moet u kunnen rekenen op deze economische levensduren:

  • Een wasautomaat: 8 tot 10 jaar
  • Een droogautomaat: ongeveer 13 jaar
  • Een vaatwasmachine: ongeveer 9 jaar
  • Een warmwaterboiler (met tank): 6 à 12 jaar
  • Een koffiezetapparaat: 3 à 4 jaar

De levensduur van uw huishoudtoestellen verlengen

Waar is de tijd dat huishoudtoestellen tientallen jaren meegingen? Vandaag lijkt het wel alsof uw toestellen het veel sneller begeven. Frustrerend uiteraard, maar veel hangt af van het merk dat u kiest. Laat u nooit verleiden om voor de goedkoopste optie te gaan, want die keuze zult u zich beklagen. Een betrouwbaar merk is nog altijd de beste garantie voor een lange levensduur.

Daarnaast hangt veel af van de manier waarop u met uw toestellen omgaat. Houd u altijd aan de richtlijnen van de fabrikant. Zo moet u bijvoorbeeld uw vaatwasmachine en uw wasautomaat regelmatig grondig schoonmaken om optimale prestaties te behouden.

Tip: gebruik zacht water

U kunt de levensduur van alle huishoudelijke toestellen die water opwarmen verlengen door bij u thuis een waterontharder te installeren. De kalk uit uw leidingwater kan zich namelijk afzetten rond het verwarmingselement van deze toestellen en een isolerende laag vormen. Daardoor zal er meer energie nodig zijn om het water op te warmen. In het slechtste geval zullen de toestellen door de kalk zelfs helemaal verstoppen en uiteindelijk stuk gaan. Met een waterontharder geniet u van zacht water en loopt u dat risico niet.

Toestel defect? Check de garantie!

Is een van uw huishoudtoestellen ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch stuk gegaan? Kijk dan zeker na of het nog in garantie is en of u het kunt binnenbrengen bij de fabrikant. Uw toestel herstellen is sowieso een duurzamere oplossing dan een nieuw exemplaar kopen.