Heerlijke thee zetten: een heuse kunst

heerlijke thee zetten een heuse kunst

Er wordt weleens gezegd dat je mensen in twee categorieën kunt indelen: koffiedrinkers en theedrinkers. Behoort u tot die laatste groep? Ontdek dan in dit artikel hoe u de lekkerste thee zet.

Het ritueel van de thee

In Oosterse landen zoals China of Japan is thee zetten niet iets dat u snel eventjes doet voor u aan uw ontbijt begint. Het is een ingewikkelde ceremonie met tal van regels. Uiteraard hoeft u die niet allemaal te kennen om van een heerlijk kopje te kunnen genieten. Toch zijn er enkele richtlijnen waar u zich het best aan houdt om de thee ten volle tot zijn recht te laten komen.

Thee selecteren

Thee mag u niet verwarren met kruideninfusies. Échte thee wordt gezet op basis van blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn veel verschillende theesoorten zoals groene thee, zwarte thee, witte thee, … Welke u het best drinkt, hangt natuurlijk af van uw eigen smaak. Doorgewinterde theedrinkers zweren wel bij hele, losse blaadjes die u opgiet via een thee-ei, theelepel, zelf te vullen papieren zakjes of – en dat is de beste optie – een speciale theepot.

Over het algemeen geldt dat u ongeveer één theelepel blaadjes nodig hebt voor een mok thee van zo’n 350 ml.

De juiste temperatuur om thee te zetten

Voor de kwaliteit van uw kopje thee, is het cruciaal dat u water met de juiste temperatuurgebruikt. Is het water te warm, dan wordt de thee erg bitter, is het te koud, dan komt er te weinig smaak vrij. Voor elke theesoort geldt een andere optimale temperatuur. Ook het aantal minuten dat u de thee laat trekken is van groot belang:

  • Chinese groene thee: 85°C, 3 minuten laten trekken
  • Japanse groen thee: 80°C, 2 à 3 minuten laten trekken
  • Andere groene theeën: 80 tot 85°C, 2 à 3 minuten laten trekken
  • Zwarte thee: 90 tot 95°C, 3 à 5 minuten laten trekken
  • Witte thee: 80 tot 85°C, 1 à 3 minuten laten trekken
  • Indische Darjeeling: 85°C, 3 minuten laten trekken

Let wel: sommige theesoorten wijken af van deze regels. Wilt u zeker zijn? Raadpleeg dan de richtlijnen op de verpakking.

Wist u trouwens dat u theeblaadjes meermaals kunt gebruiken? Bij sommige theeën komen de smaken zelfs pas helemaal vrij bij een tweede of een derde zetting.

Vermijd schuim, gebruik zacht water

Niets is zo storend als schuim – ‘tea scum’ – dat op uw kopje thee drijft. Wilt u dat onsmakelijk fenomeen vermijden? Zorg er dan voor dat uw water gekookt heeft, voordat u het over uw theeblaadjes giet. Een andere manier om theeschuim te vermijden is door zacht water te gebruiken. Flessenwater is dus een optie, maar op de lange termijn bent u heel wat voordeliger af met een waterontharder. Geïnteresseerd? Neem snel contact op.