|

Hoe vaak heeft een waterverzachter onderhoud nodig?

hoe vaak heeft een waterverzachter onderhoud nodig

Jaarlijks nazicht door een technicus

Een waterontharder goed onderhouden, vergt weinig moeite. Het volstaat om het toestel eenmaal per jaar te laten controleren door een technicus. Dat is belangrijk om eventuele problemen tijdig op te sporen en om te voorkomen dat uw toestel op een bepaald moment onherroepelijk defect raakt.

Voor het onderhoud van een waterverzachter kunt u terecht bij uw installateur of een onderhoudsfirma. Meestal vindt u op het toestel een sticker met de contactgegevens van de firma die de installatie heeft uitgevoerd. Geen sticker te vinden? U kunt ook rechtstreek met ons contact opnemen om een afspraak te maken voor een onderhoud.

Wat omvat het onderhoud van een waterverzachter?

Bij een nazicht van een waterontharder zal de technicus altijd eerst het water testen om na te gaan of de hardheid van het inkomend leidingwater niet veranderd is. Is er een wijziging, dan past hij de instellingen van het toestel aan.

Vervolgens worden alle onderdelen van het toestel grondig nagekeken en getest. De technicus reinigt onderdelen ook, als dat nodig blijkt.

Ten slotte zal de onderhoudstechnicus de waterontharder bijstellen om een optimale ontharding te garanderen.

Vergeet het zout niet

Tot slot is het belangrijk dat er altijd voldoende regeneratiezout aanwezig is in het reservoir van de waterontharder. In de regel volstaat het om dit maandelijks na te kijken en indien nodig bij te vullen.

Regeneratiezout is cruciaal omdat het, zoals de naam aangeeft, nodig is voor de regeneratie van de harsen in uw waterontharder. Op een bepaald moment raken deze harsen immers verzadigd en moeten ze gespoeld worden met pekelwater (water met zout). Gebeurt dat niet, dan kunnen de harsen het water tijdelijk niet meer ontharden.

Hoeveel zout een waterontharder maandelijks nodig heeft, hangt af van het waterverbruik en van de hardheid van het water. Handig om te weten is dat de waterverzachters van Hydro@Home bijzonder zuinig zijn en per regeneratie slechts 300 gram zout vereisen.