|

Is hard water drinken ongezond?

vrouw geniet van perfect drinkwater

Kalk kan geen kwaad

Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid. Zo is het belangrijk voor de opbouw van botten en tanden.

Toch betekent dit niet dat het gezonder is om hard in plaats van zacht water te drinken. De hoeveelheid calcium in hard water is namelijk heel beperkt. Zo is het niet mogelijk om uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium uit hard water te halen. Daarvoor moet u voldoende calciumhoudende voedingswaren eten, zoals zuivelproducten, vette vis, broccoli, boerenkool, noten, …

Ook is het niet zo dat hard water veel rijker is aan mineralen dan zacht water. Ontharden haalt de kalk uit het water en verlaagt zo het calcium- en magnesiumgehalte, maar het verandert niets aan de hoeveelheid andere opgeloste mineralen. Zacht water is dus even gezond als hard water.

Nooit meer hard water drinken?

Misschien vraagt u zich af waarom u zou kiezen voor zacht water, als hard water net zo gezond is? Behalve de gezondheidsvoordelen is er natuurlijk ook de smaak – en die verschilt wel degelijk. De meeste mensen die blind proeven, geven de voorkeur aan onthard water, omdat het een subtielere, zachtere smaak heeft. Dat proeft u niet alleen als u het water puur drinkt, maar ook als u het gebruikt om koffiethee, soepen of – waarom niet – mocktails mee te maken.

Wilt u ook liever zacht water drinken dan hard? Een waterontharder biedt de oplossing! Neem snel contact op voor meer informatie.