Wat doet kalk met ons lichaam?

wat doet kalk met ons lichaam

Wat is kalk?

Kalk is een mengsel van calciumcarbonaat en magnesiumzouten dat van nature aanwezig is in leidingwater. De hoeveelheid opgeloste kalk in het water bepaalt de hardheid: hoe meer kalk, hoe harder het water en hoe groter de kans dat u te kampen krijgt met kalkaanslag.

De hardheid van het water wordt enerzijds bepaald door de bron van het water en anderzijds door de behandeling van het waterbedrijf.

Het effect van kalk op het lichaam

Op zich is kalk niet ongezond of gevaarlijk. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u hard water drinkt of het gebruikt om koffie of thee te bereiden. Calcium is zelfs een belangrijk mineraal voor de opbouw van botten en tanden.

Toch kunt u de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium niet uit hard water halen. Daarvoor bevat het te weinig van dit mineraal. Calcium haalt u vooral uit zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Bovendien bevatten deze nog andere voedingsstoffen, zoals de vitamines B12 en B2, die niet in water zitten.

Ten slotte nog een reden waarom hard water drinken geen aanrader is: het is niet zo lekker. Door het te ontkalken, krijgt het een veel zachtere smaak en kunt u er meer van drinken.

Wat met uw huid?

Water gebruikt u uiteraard niet alleen om te drinken, maar ook om u mee te wassen. Hebt u te kampen met eczeem? Dan gebruikt u maar beter geen hard water om te douchen of te baden. Bij eczeem heeft de huid immers een verminderde beschermfunctie, waardoor ze sneller uitdroogt. U wassen met warm, hard water zal dat proces alleen maar versnellen en de huid nóg droger maken.

Maar ook als u geen eczeem hebt, is het beter om u te wassen met zacht water in plaats van met hard. Bij zacht water blijven er immers minder kalkresten aan uw haar kleven. Daardoor zal uw haar zachter aanvoelen.

Wilt u de kalk uit uw leidingwater halen? Dat kan makkelijk met een huishoudelijke waterontharder. Neem gerust contact op voor meer informatie.