|

Wat is de juiste manier om een waterontharder te installeren?

hoe waterontharder installeren

Direct na de watermeter?

Misschien hebt u weleens gehoord dat een waterontharder onmiddellijk na de watermeter geplaatst moet worden, maar dat klopt niet helemaal. Eigenlijk bedoelt men: voor de eerste vertakking van de waterleidingen. Het is dus perfect mogelijk om voor de waterontharder nog een kraantje te installeren om hard water af te tappen om bijvoorbeeld de tuin mee te besproeien.

Afvoerbuis voor verwijderde kalk

Bij de installatie van een waterontharder is het cruciaal dat de u op minder dan vijf meter een afvoerbuis kunt aansluiten om het spoelwater en de verwijderde kalk af te voeren naar de riool.

De toestellen van Hydro@Home werken immers via ionenwisseling en verwijderen de kalk effectief uit het water. Dat betekent ook dat u een leiding moet voorzien om die verwijderde kalk af te voeren. Vandaag zijn er verschillende alternatieve onthardingssystemen op de markt (zoals magnetische waterontharders of ontharders die werken met CO2) die de kalk niet verwijderen, maar enkel ‘neutraliseren’. Zulke toestellen hebben dan wel geen afvoerbuis nodig, ze zijn bijlange niet zo doeltreffend als de waterontharders van Hydro@Home. Enkel door de kalk daadwerkelijk uit het water te halen, is het mogelijk om van alle nadelen verlost te zijn.

Geen stopcontact nodig

De waterontharders van Hydro@Home werken volledig hydraulisch en verbruiken geen stroom. Er is dus ook geen stopcontactnodig. Da’s handig, want het geeft u meer flexibiliteit voor de plaatsing van het toestel. Zo kunt u de ontharder makkelijk in een kelder of zelfs in een kruipruimte installeren.

Een waterontharder installeren: het stappenplan

De installatie van een waterontharder verloopt in zes stappen:

1. De watertoevoer afsluiten en de leiding openmaken

2. De leidingen voor inkomen en uitgaand water op de ontharder aansluiten

3. De afvoer aansluiten

4. De ontharder in bypass zetten en de leiding spoelen

5. Langzaam de bypass opendraaien zodat de ontharder onder druk komt

6. Het toestel manueel spoelen om te controleren of alles goed werkt en de afvoer lekvrij is

Onze instructievideo legt u alles haarfijn uit.

De waterontharder afregelen

Na de installatie moet u de waterontharder correct instellen. Daarvoor meet u eerst de waterhardheid aan de keukenkraan en geeft u het resultaat vervolgens in op het toestel, zodat dit optimaal kan werken. Bij Hydro@Home maken we geen gebruik van gemiddelden of fabrieksinstellingen: elk toestel wordt afgeregeld op maat van de specifieke situatie bij de klant.

Als u dat wenst, kunt u ook een resthardheid instellen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als de verwarmingsketel of een ander toestel een bepaalde waterhardheid nodig heeft.

Hebt u vragen over de installatie van een waterontharder? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.