Zelfstandig loodgieter worden: wat zijn de (administratieve) stappen?

zelfstandig loodgieter worden wat zijn de administratieve stappen

Loodgieter worden: welke opleiding?

Om loodgieter te worden, moet u uiteraard eerst een opleiding volgen. Heel wat technische middelbare scholen bieden de richting ‘Centrale verwarming en sanitaire installaties’ aan. Als volwassene kunt u kiezen voor avondonderwijs of een intensieve dagcursus. Onder meer Syntra, het Centrum voor Avondonderwijs en de VDAB bieden opleidingen aan die toegang geven tot het beroep.

Goed nieuws: in Vlaanderen is het niet langer nodig om een basiskennis bedrijfsbeheer aan te tonen om te starten als zelfstandige. In Brussel en Wallonië is daar wel nog een getuigschrift, gelijkwaardige akte of relevante ervaring voor nodig.

Een businessplan opmaken

Een loodgieter is veel meer dan iemand die aan leidingen sleutelt. Het is ook een ondernemer. Vooraleer u uw eigen zaak start, doet u er dus goed aan om eerst een gedegen businessplan op papier te zetten. Daarin geeft u aan hoe u denkt van uw zaak een succes te maken. Verken de markt, geef aan hoe u zich zult onderscheiden van uw concurrenten en schat in hoeveel u moet werken om rendabel te zijn.

Wilt u zich hiervoor graag laten adviseren? Vraag dan raad bij een ondernemerscoach of start een begeleidingsproject bij UNIZO.

Het financiële plaatje

Het is cruciaal om een goed zicht te krijgen op uw inkomsten en uitgaven. Bepaal realistische tarieven en zet alle kosten op een rijtje. Denk daarbij niet alleen aan uitgaven voor uw bedrijfsruimte, werkmateriaal en vervoer, maar ook aan verzekeringen, belastingen, sociale bijdragen, … Een boekhouder kan u helpen om alles correct in te schatten.

Eenmanszaak of vennootschap?

Als zelfstandig loodgieter kunt u kiezen voor een eenmanszaak of voor een vennootschap. In dat laatste geval hebt u de keuze tussen verschillende vennootschapsvormen zoals bv, nv, cv, vof, … Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om u hierover goed te informeren alvorens u de knoop doorhakt.

Naar het ondernemingsloket

De laatste stap is veruit de makkelijkste. Een ondernemingsloket kan voor u alle administratieve verplichtingen regelen. Zij zorgen voor:

· uw btw- en ondernemingsnummer

· uw inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

· uw aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Als bouwprofessional (een groep waartoe u als loodgieter behoort) zal u tot slot gevraagd worden om financieel bij te dragen aan het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). U krijgt hiervoor automatisch een uitnodiging na uw inschrijving bij de KBO.

Alle stappen doorlopen? Dan wensen we u veel succes als loodgieter!