Een drinkwaterfilter of een waterverzachter: wat is de beste keuze?

een drinkwaterfilter of een waterverzachter wat is de beste keuze

Een drinkwaterfilter en een waterverzachter zijn niet hetzelfde: beide hebben een andere functie. Maar waarin zit het verschil precies en moet u voor het beste resultaat zowel een drinkwaterfilter als een waterontharder gebruiken? U ontdekt het in dit artikel.

Drinkwaterfilter vs waterverzachter

Een waterverzachter is een toestel dat kalk (onder de vorm van de opgeloste mineralen calcium en magnesium) uit het leidingwater haalt. Zo’n waterverzachter wordt ook wel een waterontharder of –ontkalker genoemd. Dit toestel wordt zo dicht mogelijk bij de plaats waar de waterleiding uw woning binnenkomt geïnstalleerd. Zo geniet u in uw hele huis van zacht water. U hebt dan ook geen last van storende kalkaanslag en uw huishoudapparaten die water gebruiken gaan veel langer mee. Bovendien smaakt onthard water ook zachter. Het is dan ook ideaal om zo te drinken of om koffie of thee mee te zetten.

Een drinkwaterfilter daarentegen wordt in de regel lokaal geïnstalleerd, bijvoorbeeld aan uw keukenkraan. Ook bestaan er speciale waterkannen met een ingebouwde filter. Met een drinkwaterfilter behandelt u dus nooit alle leidingwater in uw woning.

Heeft een drinkwaterfilter enig nut?

Een waterfilter haalt geen kalk, maar schadelijke stoffen uit het water. In principe is dat overbodig, want het leidingwater in ons land wordt grondig gecontroleerd – er zijn maar liefst 67 criteria – en is dan ook honderd procent veilig. Enkel als u in een oud huis of appartement woont waar nog loden of koperen leidingen zijn, heeft het zin om een drinkwaterfilter te gebruiken. Daarmee is het namelijk mogelijk om de zware metalen uit het water halen. Woont u in een relatief nieuwe woning, dan hoeft u geen schrik te hebben van schadelijke stoffen in het kraantjeswater en is een drinkwaterfilter niet nodig.

Wat met de smaak van uw kraanwater?

Net als een waterverzachter beïnvloedt een drinkwaterfilter de smaak van kraanwater. Gefilterd water heeft een puurdere en lichtere smaak die sterk aanleunt bij die van ontkalkt (zacht) water. Is het u puur om de smaak te doen, dan kunt u dus een drinkwaterfilter in huis halen. Wilt u evenwel ook genieten van tal van andere voordelen, dan is een waterverzachter een veel interessantere optie.

Wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.